RUSKI NAUČNICI OTKRILI: Pronađen novi materijal za zaštitu od radijacije

Novosti online

23. 10. 2021. u 22:48

NAUČNICI Južno-Uralskog državnog instituta pronašli su alternativu olovu za zaštitu od radijacije. Na osnovu novog materijala može se napraviti staklo koje će se upotrebljavati u granama industrije u kojima se koristi radioaktivno zračenje. Istraživanje je objavljeno u časopisu „Optikal materials“.

РУСКИ НАУЧНИЦИ ОТКРИЛИ: Пронађен нови материјал за заштиту од радијације

Foto: Depositphotos

U onkologiji se koriste zračenja u lečenju malignih tumora. Pritom, važno je da se medicinsko osoblje zaštiti od radijacije, kao i zdravi delovi tela pacijenta i osetljivi delovi opreme. Za zaštitu se koriste ekrani, šlemovi, i naočare od specijalnog stakla, navode eksperti. Često se u njihovom sastavu nalazi i olovo, težak toksični materijali sa kojima je teško i opasno raditi, a još je teže uništiti ih.

Na osnovu hemijskog jedinjenja od oksida stroncijuma i bora, kao i od telur dioksida (SrO–B2O3–TeO2), naučnici su napravili materijal od koga se mogu proizvesti zaštitna stakla koja ne sadrže olovo.

- Predložili smo nov materijal kojim se može zameniti olovo i pokazali smo da on efikasno može da prikaže gama zračenja. Stakla koja sadrže stroncijum, bor i telur imaju i veliku gustinu i efikasan atomski broj koji označava efikasnost u sprečavanju propuštanja štetnih zraka. Oksid stroncijuma je takođe oksid teškog metala i njegovim dodavanjem se povećava debljina stakla. To je veoma važan parametar u zaštiti od radijacije - rekla je mlađa naučna saradnica laboratorije za rast kristala Južno-Uralskog državnog instituta Darja Tiškevič.

U februaru 2003. godine Evropska unija je izdala direktivu da se ograniči korišćenje opasnih materija (Restriction of Hazardous Substances), sa ciljem da se zaštite ljudi i okruženje. U toj direktivi se olovo nalazi na prvom mestu. Zato eksperti iz raznih krajeva sveta nastavljaju da traže nove materijale koji mogu da zamene olovo ne samo u medicini već i u drugim oblastima u kojima se primenjuje.

Naučnici smatraju da je relativno jednostavna tehnologija proizvodnje stakla različite debljine i formi i što je najvažnije ima veliku efikasnost zaštite. Još jedna prednost, po rečima tvorca, je relativno niska cena.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO: EKSPLOZIJA U POLICIJSKOJ STANICI - Povređeno 13 policajaca i dva prolaznika

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)