"PREFINJENA ANALIZA" 55.000 $: Sin predsednika amerike koristio porodično ime za prodaju informacija

D. SAVIĆ

22. 10. 2021. u 22:12

PARALELNO sa pretresom imovine ruskog aluminijumskog magnata Olega Deripaske, koju je u Njujorku i Vašingtonu sproveo Američki istražni biro (FBI), u medijima su se pojavili navodi da je, dok je Džozef Bajden bio potpredsednik SAD, njegov sin Hanter pokušao da proda informacije kako funkcioniše i radi ruska elita.

ПРЕФИЊЕНА АНАЛИЗА  55.000 $: Син председника америке користио породично име за продају информација

Džo i Hanter Bajden / Foto AP

To je uključivalo i aluminijumskog magnata Deripasku koji je u našem regionu poznat i kao nekadašnji vlasnik Kombinata aluminijuma Podgorica. Deripaska je inače više puta pomenut u izveštaju specijalnog savetnika američkog Ministarstva pravde Roberta Mulera o ruskom mešanju u američke predsedničke izbore 2016. godine.

U medijima u SAD se podseća na imejl poruku koju je 3. juna 2011. godine Hanter Bajden uputio američkom aluminijumskom konglomeratu "Alkoa", gde je ponudio "statističku analizu političkih i korporativnih rizika, elitne mreže povezane sa Olegom Deripaskom" i "mapu Deripaskinih mreža zasnovanih na učestalosti interakcije za odabrane elite i zemlje".

Njegova tarifa bila je "25.000 dolara za prvu fazu projekta" i "55.000 dolara za prefinjenu analizu".

U odgovoru "Alkoa" od 8. juna 2011. godine kaže se da analiza ne vredi 55.000 dolara, ali da bi "Alkoa" bila zainteresovana za listu ruskih elita povezanih sa Deripaskom, uključujući šefove ruskih komiteta ili ministre. Hanter Bajden je zatim spustio cenu na 25.000 dolara.

Ovo nije bila jedina aktivnost ovakve vrste Hantera Bajdena. Mlađi sin tadašnjeg potpredsednika, a sada predsednika SAD Džozefa Bajdena u brojnim slučajevima oslanjao se na porodično ime da bi prodavao sumnjive usluge raznim kompanijama u zemlji i inostranstvu.

Tako je još 2015. godine tražio dva miliona dolara honorara da pomogne da se odmrznu libijska sredstva zaplenjena posle "intervencije promene režima" 2011. godine.

Ipak, najpoznatija afera u koju je Hanter bio uključen jeste kada je postao član odbora ukrajinske gasne kompanije "Burisma" posle puča u Kijevu 2014. godine, koji su podržale SAD, i tu ostao sve dok njegov otac nije pokrenuo predsedničku kandidaturu 2020. godine. Bajdenova kampanja je tvrdila da je priča bila "ruska dezinformacija".

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!