UKRAJINA: Kijev želi da učestvuje u sertifikaciji operatera „Severnog toka 2“

Novosti onlajn

18. 10. 2021. u 16:18

KIJEV želi da učestvuje u sertifikaciji operatera „Severnog toka 2“, saopštili su u ukrajinskoj kompaniji „Naftogas“.

УКРАЈИНА: Кијев жели да учествује у сертификацији оператера „Северног тока 2“

Foto MK. RU

„Naftogas“ kao nacionalna kompanija predala je zahtev za učešće u procesu sertifikacije operatera ‘Severnog toka 2’ nemačkom regulatoru, Saveznoj mrežnoj agenciji“, saopštio je direktor ukrajinske kompanije „Naftogas“ Jurij Vitrenko.

Prema njegovim rečima, „Naftogas“ očekuje odgovor na svoj zahtev u roku od mesec dana. On je, takođe, rekao i da računa na to da zahtev neće biti odbijen.

Vitrenko je naveo da se pozicija „Naftogasa“ sastoji u tome da „Severni tok 2“ ne može biti sertifikovan, jer nije osigurana njegova „potpuna usklađenost sa evropskim zakonodavstvom", kao i zbog „nekonkurentnih akcija kompanije "Gasprom".

Gasovod „Severni tok 2“ proteže se od obale Rusije preko Baltičkog mora do Nemačke i sastoji se od dva kraka ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Njegova izgradnja je završena 10. septembra.

Trenutno je u toku proces sertifikacije operatora gasovoda, kompanije „Nord strim 2 AG“. Ona će se odvijati u dve faze: prvo će nemački regulator izraditi nacrt odluke, a zatim će svoju ocenu o tome dati Evropska komisija. Ceo proces, prema zakonskim zahtevima, može potrajati nekoliko meseci. Nemački regulator je u septembru dobio kompletan paket dokumenata potrebnih za sertifikaciju.

Ranije je Savezna mrežna agencija Nemačke izdala dozvolu za učešće u sertifikaciji poljskoj kompaniji za naftu i gas „PGNiG“. Varšava takođe želi da isprati da operater odgovara zahtevima trećeg energetskog paketa EU, kojima se podrazumevaju kompanije koje se bave proizvodnjom i transportom gasa. Danas je Vitrenko rekao da Kijev koordiniše sa kompanijom „PGNiG“ svoju poziciju po ovom pitanju.

ZAPRATITE NPORATL NA FEJSBUKU

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

ČKALJIN INTERVJU PRED SMRT Ja gladujem? Ma gde to ima? Mučimo se... Kao i svaki penzioner