AUTONOMIJA DONBASA JE USLOV ZA KIJEV: Raste pritisak Zapada, Zelenski mora da razgovara o "posebnom statusu" istoka Ukrajine

B. Vlahović - dopisnik iz Moskve

18. 10. 2021. u 11:00

AKO hoće da Donbas ostane u sastavu Ukrajine Kijev će morati da se dogovori sa Rusima koji tamo žive da im da autonomiju.

АУТОНОМИЈА ДОНБАСА ЈЕ УСЛОВ ЗА КИЈЕВ: Расте притисак Запада, Зеленски мора да разговара о посебном статусу истока Украјине

Zelenski u Dombasu, Foto AP

Zamenica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland se složila sa zamenikom rukovodioca predsedničke administracije Dmitrijem Kozakom da bitnog progresa u pregovorima ne može biti bez dogovora o posebnom statusu Donbasa.

Viktorija Nuland i Dmitrij Kozak će nastaviti konsultacije i već sada se može reći da će biti teško doći do dogovora o širini autonomije Donbasa, ali je jasno i to da Kijev više neće moći da ignoriše Minske dogovore.

Bivši ukrajinski predsednik Petar Porošenko nije hteo da se realizuju Minski dogovori smatrajući da Rusi ne trebaju da dobiju nikakva posebna prava pa čak ni ona koja su imali u vreme vladavine Janukoviča, Juščenka i Kučme. Do sukoba na istoku Ukrajine je došlo kad su pučisti posle svrgavanja Viktora Janukoviča ukinuli Rusima pravo da na teritoriji gde su većina, imaju pravo da koriste kao službeni jezik i ruski.

Foto Novosti

Vladimir Zelenski je u izbornoj kampanji obećavao da će rešiti problem integracije i poštovati prava manjina, ali je kasnije pod pritiskom nacionalista promenio stav i izjavljivao da su Minski dogovori mrtvi i da pitanje autonomije uopšte više ne treba spominjati. Zelenski je sve više govorio o tome da će "milom ili silom" vratiti Donbas.

On je očigledno shvatio da bez glasova nacionalista ne može da dobije nove predsedničke izbore, a na glasove Rusa i tako ne može da računa jer ih je jednom već prevario.

Zelenski će sada pod pritiskom ne samo Moskve, Pariza i Berlina nego i Vašingtona, morati da se bavi reanimacijom Minskih dogovora. Moskva je rukovodstvu u Kijevu odavno poručila da ne računa da silom vrati Donbas i da ponovi Tuđmanovu formulu osvajanja

Krajine jer će ruska vojska intervenisati, a kako je Putin objasnio, onda bi "moglo doći do raspada Ukrajine".

Rukovodstvo EU je razočarano sporošću reformi u Ukrajini. A Kijev je razočaran time što im iz Brisela ne govore o perspektivi ulaska u Evropsku uniju, što im je bilo obećano 2014. godine kada su rušili Janukoviča. U Briselu tvrde da su od 2014. dali kao pomoć Ukrajini oko 15 milijardi evra.

Doslednost Viktorije Nuland

KAKO se istorija poigrala sa rukovodstvom Ukrajine vidi se na primeru Viktorije Nuland. Ona je zapamćena po tome što je 2014. nosila sendviče demonstrantima u centru Kijeva (na slici) da bi sada ta ista Viktorija Nuland poručila ukrajinskom rukovodstvu da mora da pregovara o autonomiji sa predstavnicima Donjecke i Luganske oblasti.

Komplikovano

PORTPAROL Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da je sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim vrlo komplikovano razgovarati jer on Rusiju uporno naziva "učesnikom konflikta u Donbasu", iako to nije tako. Peskov je tako odgovorio na pitanje zašto Putin i Zelenski sa liderima Nemačke i Francuske Angelom Merkel i Emanuelom Makronom razgovaraju pojedinačno, a ne svi zajedno.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OSUĐENA NA 50 GODINA ZBOG BIZARNOG ZLOČINA: Ubila trudnicu, pa joj ukrala bebu iz stomaka (VIDEO)