SKOK CENA "LOMI" KOALICIJU U BERLINU: Rekordno povećanje cena u Nemačkoj u poslednje tri decenije komplikuje dogovore

I. STANOJEVIĆ

13. 10. 2021. u 23:09

PREGOVORI o novoj koalicinoj vladi u Berlinu, uprkos najavama da bi do petka mogao da padne načelni dogovor, sapliću se o brojne prepreke. Socijaldemokrate (SPD), liberali (FDP) i Zeleni nastoje da dođu do kompromisa, ali dok koplja lome oko gorućih pitanja domaće politike, nova teška tema je vrtoglav rast cena, naročito goriva i prehrambenih proizvoda, uz mesečni porast inflacije najveći za 28 godina.

СКОК ЦЕНА ЛОМИ КОАЛИЦИЈУ У БЕРЛИНУ: Рекордно повећање цена у Немачкој у последње три деценије компликује договоре

Foto AP

Stopa inflacije koja je u avgustu bila 3,9 odsto, u septembru je otišla na 4,1 procenat. Skoro tri decenije u Nemačkoj nije zabeležen toliki porast inflacije u odnosu na prethodni mesec. Litar benzina se primakao "crvenoj granici" od dva evra, cene hrane na malo neprekidno rastu. Komercijalna banka Nemačke predviđa da će u najskorije vreme stopa inflacije dostići pet procenata.

Istovremeno, Zeleni traže finansijsku podršku za svoju politiku zaštite životne sredine, koja podrazumeva nove poreze, nove dažbine.

Već godinama unazad, raste broj Nemaca, prinuđenih da traže dodatni posao. Statistika pokazuje da svaki deseti građanin ne može da sastavi kraj s krajem samo sa jednim zaposlenjem. Dodatni poslovi, ili čak odustajanje od stalnog zaposlenja da bi se obavljalo više "tezgi", dovelo je do opasne promene. Budući da su niska primanja oslobođena poreza, država praktično subvencioniše preduzeća koja, smanjenjem obima zaposlenja, krešu svoje troškove, a povećavaju profit.

U pregovorima o novoj vladi, socijaldemokrate traže znatno povećanje minimalne cene rada na 12 evra bruto, što bi, za puno radno vreme, bilo 2.088 evra mesečno. Tome se naročito protive liberali (FDP).

Ako liberali, i naročito socijaldemokrate, pristanu na "zelenu" politiku i nove namete, socijalni mir biće na ispitu. I te kako su toga svesni političari u vrhu ove stranačke trojke koji sad balansiraju na rubu između obećanog u predizbornoj kampanji i neizbežnog da bi postali deo vladajuće koalicije.

Generalni sekretar (FDP) Folker Vising kaže da se razgovara o oblastima oko kojih postoji najmanji stepen saglasnosti i da ne postoje garancije da će u petak biti doneta odluka o koaliciji.

- Na osnovu razgovora vođenih tokom prethodnih dana siguran sam da možemo zajedno da dođemo do sporazuma ako budemo radili na tome - nešto je optimističniji generalni sekretar SPD Lars Klingbajl.

Takozvana semafor koalicija, sastavljena od crvenog SPD, žutog FDP i Zelenih, još nije sigurna. Naprotiv, iznenađenja su moguća.

MUKE OKO RASPOREDA SEDENjA

RAZGOVORE o koaliciji opterećuje i raspored sedenja u Bundestagu. Liberali odbijaju da budu pored desničara (AfD) i traže da tu sede demohrišćani koji, najverovatnije, postaju opozicija. Pored desnice godinama postoji svojevrsni "sanitarni kordon". Broj poslanika koji raste zbog komplikovanog izbornog sistema, dodatno komplikuje sve. Sa 735 članova, Bundestag je, posle kineskog, najbrojniji parlament na svetu.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri