ENERGETSKA KRIZA RAZOTKRILA EVROPU! Putin upozorava na sistemske greške

Novosti online

13. 10. 2021. u 15:16

DO velike energetske krize na tržištu dovele su sistemske greške, ocenio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

ЕНЕРГЕТСКА КРИЗА РАЗОТКРИЛА ЕВРОПУ! Путин упозорава на системске грешке

Foto: Jacob Ford/Odessa American via AP, File/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/Ilustracija

- Čitavu poslednju deceniju, korak za korakom, u evropskoj energetici su se pojavljivale sistemske greške. Upravo su one i dovele do krize na tržištu u Evropi - rekao je Putin na plenarnom zasedanju foruma „Ruska energetska nedelja“.

Putin je naglasio da svi oni koji kažu da visoke cene energenata idu na ruku proizvođačima jednostavno ne shvataju šta govore.

- Drastičan skok cena goriva može da ima negativne posledice kako za potrošače, tako i za proizvođače - naveo je Putin.

Takav skok cena tera preduzeća, privredu, komunalnu sferu da dramatično povećavaju troškove, smanjuju potražnju energenata i obim proizvodnje, istakao je on.

Komentarišući cene gasa u Evropi Putin je rekao da neki partneri Rusije pokušavaju da prikriju sopstvene greške.

Posle prethodne jake zime mnoge evropske zemlje nisu počele da obezbeđuju rezerve gasa za novu sezonu, ponadali su se u spot isporuke gasa i tako još dodatno podstakli rast cena, objasnio je on.

- Ponekad slušaš šta se priča s tim u vezi i čudiš se. Jednostavno čudno. Kao da ne vide cifre, realnost, prikrivaju sopstvene greške - istakao je Putin i dodao da je rast cena posledica deficita električne energije a ne obrnuto.

„Severni tok 2“ bi mogao da pomogne, ali...

Prema rečima ruskog predsednika, napetost na tržištu može da se umanji puštanjem u rad gasovoda „Severni tok 2“, ali administrativne barijere za sada nisu otklonjene a nemački regulator još nije doneo odluku.

Vidimo da se administrativne barijere ne uklanjaju, postoje različita pitanja povezena sa Trećim energetskim paketom u Evropi pod koji potpada i naš projekat, naveo je Putin.

- Naravno, kada bismo mogli da povećamo isporuke tom trasom za 100 odsto, sa sigurnošću mogu da kažem da bi se napetost na evropskom energetskom tržištu suštinski smanjila a to bi uticalo na cene gasa. To je očigledno, ali administrativne barijere ne dopuštaju da to uradimo - rekao je Putin.

Situacija na tržištu ne izgleda izbalansirano

Prema njegovim rečima, situacija na evropskom gasnom tržištu ne izgleda izbalansirano i predvidivo, a glavni razlog leži u tome što na tom tržištu ne zavisi sve od proizvođača.

- Potrošači gasa tu imaju veliku ulogu - naveo je Putin.

Za gasno tržište važna je stabilnost i predvidivost, istakao je ruski predsednik i dodao da će Rusija ostvariti rekordne isporuke gasa na međunarodnom tržištu do kraja ove godine.

Rusija, dodao je, ispunjava sve svoje obaveze prema partnerima, uključujući i one u Evropi, osigurava garantovane isporuke gasa bez prekida.

- Postoje sve pretpostavke da ćemo pred kraj godine ostvariti rekordan obim isporuka gasa na globalno tržište - rekao je on.

(rs.sputniknews.com)

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO: ANGELI MERKEL ZAZVONIO TELEFON NA SASTANKU SA PUTINOM - Njegova reakcija će vas oduševiti

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POČELI NAJVEĆI IZBORI NA SVETU: Pravo glasa ima skoro milijardu ljudi, proces biranja se sprovodi kroz 7 etapa (FOTO)