ČELIČNI ZID NA MEĐI GRČKEI TURSKE: Evropske zemlje se okružuju sve više bedemima

G. Č.

12. 10. 2021. u 23:36

GRČKA ojačava svoju granicu prema Turskoj u odbrani od priliva izbeglica iz Avganistana, posle haosa koji je nastao povlačenjem američkih trupa iz ove zemlje.

ЧЕЛИЧНИ ЗИД НА МЕЂИ ГРЧКЕИ ТУРСКЕ: Европске земље се окружују све више бедемима

Foto AP

Broj ljudi biće povećan na granicama, u graničnim regionima i na aerodromima, saopštili su iz Atine.

Desetine hiljada izbeglica prolaze ovu granicu, i pored sporazuma između EU i turskih vlasti. Tome ne doprinose tenzije između Ankare s jedne strane, i Brisela i Atine, s druge.

Da bi osujetila novi nalet izbeglica, Grčka je na kopnenoj granici između dve zemlje podigla zid od čelika dugačak 40 kilometara i visok čak pet metara. Snabdela se i kamerama i zvučnim topovima.

Slični zidovi niču poslednjih godina širom Evrope. Žicom su ograđene dve španske enklave u Maroku, Bugarska se ogradila od Turske, Mađarska od Srbije, Litvanija i Poljska od Belorusije.

Ali, ograđuju se međusobno i članice EU - Mađarska sa Hrvatskom, Austrija sa Slovenijom ili Slovenija s Hrvatskom, čime se značajno ugrožava evropski iedal "slobodnog kretanja". Zanimljivo, ovi zidovi se uglavnom grade dotacijama EU.

Ogradama se, pritom, ne nazire kraj. Zemlje članice, njih dvanaest, pre nedelju dana poslale su pismo Evropskoj komisiji tražeći oštrije mere protiv ilegalne imigracije.

Među njima su, uz Grčku, i Austrija, Bugarska, Danska, Estonija, Kipar, Letonija, Litvanija, Mađarska, Poljska, Slovačka i Češka.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

BELA KUĆA: Peking može da kupuje rusku naftu