KINA VEĆ IMA KAPACITETE ZA VELIKI RAT: Oglasili se iz Tajpeja - evo kada će moći da izvedu invaziju u punom obimu

Novosti

06. 10. 2021. u 15:56

VOJNE tenzije sa Kinom najgore su u poslednjih 40 godina, ocenio je ministar odbrane u Tajpeju Čiu Kuo Čeng, nekoliko dana nakon što je rekordan broj kineskih aviona ušao u zonu protivvazdušne odbrane ostrva.

КИНА ВЕЋ ИМА КАПАЦИТЕТЕ ЗА ВЕЛИКИ РАТ: Огласили се из Тајпеја - ево када ће моћи да изведу инвазију у пуном обиму

Foto: Wang Guosong/Xinhua via AP

On smatra da Kina već sada ima kapacitete, ali da neće tek tako započeti rat, jer mora da uzme u obzir mnoge druge stvari.

Tokom protekla četiri dana Tajvan je izvestio da je blizu 150 aviona kineskih vazdušnih snaga registrovao u svojoj protivvazdušnoj zoni, a juče je prijavljen samo jedan upad.

Na pitanje poslanika o trenutnim vojnim tenzijama sa Kinom u parlamentu, ministar odbrane Čiu Kuo Čeng rekao je da je situacija najozbiljnija za poslednjih 40 godina, otkako se pridružio vojsci, navodeći da postoji opasnost da se ove tenzije prošire širom osetljivog Tajvanskog moreuza, prenosi Rojters.

Čiu je poručio i da Kina već ima mogućnosti da izvrši napad na Tajvan i da procenjuje da ipak neće moći da izvede invaziju u punom obimu do 2025, pošto za pokretanje rata mora da uzme u obzir mnoge druge stvari.

- Kina već sada ima kapacitete, ali neće tek tako započeti rat, jer mora da uzme u obzir mnoge druge stvari - naveo je on bez dodatnih objašnjenja.

SAD, glavni tajvanski vojni dobavljač, potvrdile su svoju čvrstu posvećenost Tajpeju i kritikovale Kinu, dok Peking za podizanje tenzija okrivljuje politiku kojom Vašington podržava Tajvan kroz prodaju oružja i slanjem vojnih brodova kroz Tajvanski moreuz.

Američki predsednik DŽozef Bajden potvrdio je juče da je razgovarao sa kineskim predsednikom Sijem Đinpingom o Tajvanu i da su se složili da se pridržavaju sporazuma, jer su tenzije između Tajpeja i Pekinga porasle.

Smatra se da se u ovoj izjavi Bajden poziva na dugogodišnju politiku Vašingtona “jedne Kine", prema kojoj SAD zvanično priznaju Peking, a ne Tajpej, i Zakon o odnosima s Tajvanom, koji jasno daje do znanja da odluka SAD da uspostavi diplomatske veze sa Pekingom umesto sa Tajvanom počiva na očekivanju da će se budućnost ostrva određivati mirnim putem.

(Sputnjik)

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO: ANGELI MERKEL ZAZVONIO TELEFON NA SASTANKU SA PUTINOM: NJegova reakcija će vas oduševiti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)