RUSI ĆE SLAVITI I OČEV DAN: Putin ukazom proglasio novi praznik

Branko VLAHOVIĆ, od stalnog dopisnika "Večernjih novosti" - MOSKVA

05. 10. 2021. u 00:20

PREDSEDNIK Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz po kome će se svake treće nedelje u oktobru slaviti Očev dan.

РУСИ ЋЕ СЛАВИТИ И ОЧЕВ ДАН: Путин указом прогласио нови празник

Foto Tanjug/AP

U obrazloženju novog praznika se kaže da će to slavlje biti sa ciljem jačanja porodice i povećanja značaja očinstva u vaspitanju dece. Već 17. oktobra ove godine u Rusiji će se prvi put slaviti novi praznik.

U julu je Ministarstvo rada i socijalne zaštite Ruske federacije predložilo da se raspravlja o inicijativi praznovanja očevog dana. Inače, predlog je stigao od Ane Kuznjecove koja je tada bila opunomoćenik predsednika Rusije za prava dece. Kuznjecova, koja je sada postala poslanik u ruskom parlamentu, smatra da će novi praznik podržati milioni očeva i majki. Rusi su do sada imali Dan majki, zatim Dan zaštite dece, kao i Dan porodice, ljubavi i vernosti.

- Svi ti praznici su nova etapa u prilazu novih odnosa prema porodici. Kod nas se porodica sastoji od oca, mame i dece - kazala je Kuznjecova.

Predsednik Putin kao i mnogi u Rusiji je isticao da deca moraju da imaju tatu i mamu, a ne „prvog i drugog roditelja“, što podržavaju oni koji smatraju da gej populacija ima pravo da usvaja i vaspitava decu. Putin je naglašavao da u ruskoj tradiciji nije da gej populacija uzima decu i vaspitava ih.

- Nemamo ništa protiv gej populacije, oni imaju prava na rad i druge slobode i obaveze u društvu. Kao građani su ravnopravni sa ostalima. Ali smo protiv agresivne propagande gej populacije, pogotovo prema mladim naraštajima - objasnio je Putin.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati