PUTINOV PREDSTAVNIK: Razmere vojnih zločina Amerike u Avganistanu tek treba da se uvide

Novosti onlajn

04. 10. 2021. u 09:46

AMERIKA i njeni saveznici „imaju dobre šanse“ da ublaže posledice svog prisustva u Avganistanu tako što će na sebe preuzeti glavni deo troškova za obnovu zemlje i humanitarnu pomoć, izjavio je specijalni predstavnik predsednika Rusije za Avganistan Zamir Kabulov.

ПУТИНОВ ПРЕДСТАВНИК: Размере војних злочина Америке у Авганистану тек треба да се увиде

Foto TASS

Prema njegovim rečima, tek treba da se uvide razmere vojnih zločina SAD i zapadne koalicije u Avganistanu.

- Nesumnjivo su Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici odgovorni za dešavanja u Avganistanu u poslednje dve decenije. Tek treba da se uvide razmere vojnih zločina počinjenih u tom periodu i da se donesu određeni zaključci - rekao je Kabulov.

Kako je dodao, Moskva smatra da je „priznanje Pentagona da su napravili grešku vazdušnim napadom u Kabulu 29. avgusta i zvanična izvinjenja porodici poginulih civila korak u pravom smeru“.

Rusija ne isključuje mogućnost da u doglednoj budućnosti inicira sednicu Saveta bezbednosti UN na kojoj bi zapadna koalicija na čelu sa SAD morala da podnese izveštaj o akcijama u Avganistanu.

- Za sve vreme boravka zapadne koalicije u Avganistanu nismo čuli nijedan sadržajan i sveobuhvatan izveštaj o sprovođenju mandata koji je Savet bezbednosti dao Međunarodnim bezbednosnim snagama i misiji „Odlučna podrška“ - precizirao je Kabulov.

Prema njegovim rečima, u ovoj fazi je prerano da se pokrene pitanje o isključivanju pokreta „Taliban“ (organizacija zabranjena u Rusiji) sa međunarodnih sankcionih lista, ali Moskva ne isključuje mogućnost da sankcije SB UN protiv talibana u budućnosti budu revidirane.

Talibani su 6. septembra objavili da je i Pandžšir, poslednja od 34 avganistanske provincije, prešao pod njihovu kontrolu. Sledećeg dana objavljen je sastav privremene vlade Avganistana: na njenom čelu će biti Muhamed Hasan Ahund, koji je tokom prve vladavine talibana bio ministar spoljnih poslova i nalazi se pod sankcijama UN.

Zapratite Nportal na Fejsbuk stranici

Bonus video:

ŠOKANTAN VIDEO: Avganistanac stoji na spoljašnjem delu američkog aviona i snima evakuaciju

 

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)