SPAS IZ MOSKVE ZA KIJEV: Ruski gas ponovo teče preko Ukrajine za Mađarsku

Novosti online

03. 10. 2021. u 22:50

TRANZIT ruskog gasa preko Ukrajine u Mađarsku u nedelju je nastavljen, sledi iz podataka mađarskog operatora gasnog tranzitnog sistema „FGSZ“.

СПАС ИЗ МОСКВЕ ЗА КИЈЕВ: Руски гас поново тече преко Украјине за Мађарску

Foto AP

Prema informacijama na sajtu „FGSZ-a“, od 21 čas po srednjoevropskom vremenu protok gasa kroz punkt „Beregovo“ na mađarsko-ukrajinskoj granici iznosi nešto više od 200 hiljada kubnih metara na sat, dok ranije tokom dana gas uopšte nije pumpan.

- Operator za gasni tranzitni sistem Ukrajine - saopštio je u petak da je „Gasprom“ obustavio tranzit gasa u Mađarsku preko ukrajinske teritorije, otpočevši isporuke mađarskim potrošačima preko „Turskog toka“ kroz Bugarsku i Srbiju u okviru novih sporazuma postignutih krajem septembra.

Međutim, prema informacijama na sajtu operatora, pumpanje gasa kroz punkt „Beregovo“ na granici Ukrajine sa Mađarskom nije prestalo tog dana i iznosilo je 4,823 miliona kubnih metara. Istovremeno, još 30. septembra pumpanje je bilo 3,8 puta veće – 18,528 miliona kubnih metara. U subotu, 2. oktobra, tranzit se još smanjio (dva puta u odnosu na petak) na 2,31 miliona kubnih metara.

Podaci „Operatora za gasni tranzitni sistem Ukrajine“ za 3. oktobar još nisu dostupni.

Mađarska je u krajem septembra potpisala novi dugoročni ugovor sa „Gaspromom“ o snabdevanju gasom zaobilazeći Ukrajinu. Dokument su potpisali rukovodioci „Gasproma“ i energetske kompanije „MVM“ u mađarskom Ministarstvu spoljnih poslova. Uoči zaključivanja sporazuma, Kijev je saopštio da je razočaran zbog toga i obećao da će se obratiti Evropskoj komisiji radi davanja ocene o usklađenosti sporazuma sa evropskim zakonodavstvom u oblasti energetike.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna