POSLEDNJE „TOČKE“ U NATO-u: Bugarska lansirala sovjetske taktičke rakete (VIDEO)

Novosti onlajn

22. 09. 2021. u 14:44

BUGARSKA vojska održala je vežbe gađanja na poligonu „Šabla“. Kako je saopštilo bugarsko Ministarstvo odbrane, u vežbama je učestvovala divizija četvrtog artiljerijskog puka, opremljena sistemom „Točka“.

ПОСЛЕДЊЕ „ТОЧКЕ“ У НАТО-у: Бугарска лансирала совјетске тактичке ракете (ВИДЕО)

Foto printskrin YouTube Armymedia BG

Raketa je uspešno lansirana, a meta je uništena.

Prema rečima zamenika komandanta Kopnenih snaga, brigadnog generala Nikolaja Karaivanova, „vojnici uvek odlično gađaju iz tih sistema, što je rezultat dugotrajnog rada i beskonačnih treninga“.

Bugarska je danas jedina zemlja u NATO-u čija vojska i dalje koristi sovjetski taktički raketni sistem 9K79 „Točka“, a trenutno su u upotrebi najmanje četiri sistema. Osim Bugarske, „Točke“ su imale Mađarska, Poljska, Čehoslovačka, Istočna Nemačka.

Poznato je da su pomenuti raketni sistemi napravljeni u Sovjetskom Savezu u prvoj polovini sedamdesetih godina prošlog veka. Proizvodili su se u gradu Kolomna, a procesom je rukovodio legendarni sovjetski konstruktor Sergej Nepobedimi.

Uzletna masa rakete je oko dve tone, masa bojeve glave je 480 kilograma. Minimalni domet leta – 15.000 metara, maksimalni – 70.000 metara. Leti brzinom do 1.100 metara u sekundi.

Kao šasija koristi se amfibijsko vozilo BAZ-5921. Zajedno sa raketom teži 18.145 kilograma, a posadu čine četiri osobe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

TAJANSTVENA ESKADRILA X-500 U RATU ISCRPLJIVANJA: Kako je sovjetski MIG-25 vladao nebom iznad Izraela