KRAJ ZLATNOG DOBA BERLINA: Većina Nemaca smatra da se njihova zemlja nalazi na pragu nove ere

Ivana Stanojević

19. 09. 2021. u 07:30

POSLE deceniju i po vladavine "merkelizma", Nemačka se suočava sa odlaskom pouzdane, nacionalno podržavane "muti", Angele Merkel.

КРАЈ ЗЛАТНОГ ДОБА БЕРЛИНА: Већина Немаца сматра да се њихова земља налази на прагу нове ере

Foto AP

"Zlatna era Nemačke" se završava, smatra ogromna većina anketiranih u zemlji i trećina u inostranstvu. Ko će voditi državu naredne četiri godine, odlučiće birači, 26. septembra, na federalnim parlamentarnim izborima.

Dosadašnja pozicija socijaldemokrata mogla bi da preraste u vodeću, a učešće Zelenih u vlasti, sasvim je izvesno. Liberali, desničari i levičari, ozbiljno konkurišu za "kooperante" u državnom vrhu.

* * * * * * * *

HRIŠĆANSKO-DEMOKRATSKA UNIJA (CDU) I HRIŠćANSKO-SOCIJALNA UNIJA (CSU)

MIGRACIJE

DEMOHRIŠĆANSKI blok - CDU i sestrinska CSU koja postoji samo u južnoj pokrajini Bavarskoj - menja stav prema migrantima iz trećih zemalja. Za razliku od politike otvorenih vrata kancelarke Angele Merkel, buduća strategija podrazumeva defanzivniji pristup. Migracije treba da budu kontrolisane i da se odvijaju prema jasnim pravilima, bez improvizacija i izuzetaka.

Foto Arhiva

"Odbacujemo useljavanje s ciljem da se koriste socijalni sistemi i davanja iz državne kase", navodi se u programu. Počinioce krivičnih dela treba dosledno proterivati.

S druge strane, ljudima s migrantskom pozadinom trebalo bi pružiti sve mogućnosti učešća u društvu, ali samo "ako dele nemačke vrednosti, pridržavaju se domaćih zakona i govore nemačkim jezikom".

EVROPA
Žele što pre da ponovo na snagu stupe kriterijumi za stabilnost finansija i privrede koji su, zbog pandemije, privremeno stavljeni van snage. Zajedničko zaduživanje, uvedeno zbog korone, ne treba više da se praktikuje. "To nije i ne sme nikada da bude, ulazak u uniju dugova", kažu.
ODBRANA I SAVEZI
Podržavaju cilj NATO da svaka članica alijanse troši za odbranu dva odsto svog BDP, iako je Nemačka na oko 1,5 procenata. Zalažu se za formiranje zajedničke evropske vojske, ali na račun NATO. Broj vojnika u Bundesveru trebalo bi da se, sa sadašnjih 184.000, poveća, na 203.000. Favorizuju nemačko-francusko prijateljstvo.
SPOLjNA TRGOVINA
Zalažu se za multilateralizam i podsećaju da u Nemačkoj svako četvrto radno mesto zavisi od izvoza. Žele da ojačaju Svetsku trgovinsku organizaciju. Pregovore o slobodnoj trgovini sa SAD treba što pre nastaviti.
KLIMA
DVOJAC namerava da, uz zaštitu klime, održi položaj nemačke industrije. Navija za klimatsku neutralnost "znatno pre sredine veka", a nade polaže u "inovativne tehnologije i ekonomske investicije". Za razliku od predsednika CDU i kandidata za kancelara Armina Lašeta, predsednik CSU i bavarski premijer Markus Zeder zalaže se za napuštanje korišćenja uglja već 2030, a ne kako je dogovoreno, 2038. godine.

* * * * * * *

SLOBODNA DEMOKRATSKA PARTIJA (FDP)

MIGRACIJE

Vide Nemačku kao useljeničku zemlju, ali više nego druge stranke žele da vode računa o nemačkim privrednim interesima. Šef stranke, Kristijan Lindner u julu je izjavio: "Potrebne su nam vredne ruke i pametne glave doseljenika koje ćemo mi da odaberemo." Žele zakon o useljavanju s kriterijumima kao što su nivo obrazovanja, znanje jezika i potreba za stručnjacima.
 

Foto Arhiva

EVROPA

Po pitanju evropske politike idu naročito daleko i zalažu se za prihvatanje Evropskog ustava. Time bi bio stvoren osnov za "federalnu i decentralno uređenu evropsku saveznu državu", stoji u programu te stranke.
ODBRANA I SAVEZI
Smatraju da Nemačka treba da igra važniju ulogu na međunarodnoj sceni. U tu svrhu, smatraju, treba da se formira Savet za nacionalnu bezbednost. Navijaju za stvaranje evropske odbrambene unije.

Foto AP


SPOLjNA TRGOVINA
FDP je klasična stranka slobodne trgovine. Shodno tome,
zalaže se za dalje sklapanje ugovora o slobodnoj trgovini. O pitanju gasovoda "Severni tok 2" trebalo bi da se odlučuje na evropskom nivou.
KLIMA
Kod zaštite klime, nade polažu pre svega u tržište i tržišnu utakmicu. Protive se zakonskom propisivanju tehnologija, na primer, kod električnih automobila. Žele da smanje emisiju štetnih gasova, pre svega kroz trgovinu sertifikatima.

* * * * * * * *

SOCIJALDEMOKRATSKA STRANKA NEMAČKE (SPD)

MIGRACIJE

Zagovaraju lakše dobijanje državljanstva za dvostruko državljanstvo, i olakšavanje postupka useljavanja članova porodica doseljenika. Pravo useljavanja treba da imaju braća i sestre maloletnih migranata koji su u Nemačku došli bez pratnje.
EVROPA
U SPD kažu: "Umesto vraćanja na politiku štednje iz prošlosti, ostajemo kod zajedničke investicione politike Evrope, započete u korona-krizi." Cilj je fiskalna, privredna i socijalna unija. Treba uvesti minimalne satnice na nivou EU.
 

Foto Arhiva

ODBRANA I SAVEZI

Sa više kritika gleda na cilj NATO od dva odsto, ali želi da bolje opremi nemačku vojsku da bi bila pouzdan partner u Evropi i NATO. Kao i demohrišćani, podržavaju projekat gasovoda "Severni tok 2", od Rusije do Nemačke, kroz Baltičko more.
SPOLjNA TRGOVINA
Stavljaju naglasak na održivost. Kod trgovine poljoprivrednim proizvodima, zalaže se za partnerstvo s malim i ekološkim proizvođačima. Izvoz nemačkog oružja, valja striktnije regulisati.
KLIMA
Naglasak je na klimatskoj neutralnosti do 2045. godine. Do 2040. treba preći na proizvodnju struje isključivo iz obnovljivih izvora. Sve javne zgrade treba da budu opremljene solarnim postrojenjima. Nemačkoj pripada uloga vodeće zemlje u korišćenju vodonika za proizvodnju energije.

* * * * * * * *

LEVICA

MIGRACIJE

Levičari zahtevaju da se ljudima iz ratom zahvaćenih područja obezbedi legalna i sigurna mogućnost bekstva. Zalažu se za pravo ostanka svih koji su došli u Nemačku. Time Levica ide korak dalje i od Zelenih koji su skloni migraciji, nego CDU, CSU i liberali.
EVROPA
Zalaže za Ustav EU. Stranka smatra da bi bogatstvo u EU moralo da bude podeljeno odozgo ka dole. Konkretni zahtevi su minimalni porez za preduzeća u celoj Evropi i zajednički standardi za oporezivanje velike imovine.
 

Foto Arhiva

ODBRANA I SAVEZI

Kod pitanja odbrane, Levica je radikalna. Zalaže se za raspuštanje NATO i formiranje kolektivnog sistema bezbednosti u koji bi bila uključena i Rusija. Sve strane vojne baze u Nemačkoj trebalo bi da budu zatvorene, bez odlaganja.


SPOLjNA TRGOVINA
Odbacuje ugovore o slobodnoj trgovini EU s trećim državama kao što su TTIP, CETA i Merkosur. Umesto toga, zalaže se za "korektnije sporazume o saradnji". Izvoz oružja iz Nemačke treba načelno da bude zabranjen.

Foto AP

KLIMA

Zahtevaju "socijalno-ekonomsku promenu sistema", jer se, kažu, uništavanje životne sredine ne može odvojiti od "socijalnih prilika u kapitalizmu". Javni saobraćaj, zato, treba da bude besplatan. Preduzeća za snabdevanje energijom morala bi da budu u državnom vlasništvu i obavezna da rade za opšte dobro.

* * * * * * *

ZELENI

MIGRACIJE

Vide Nemačku kao "raznoliko useljeničko društvo". Zalažu se za zakon o useljavanju s novim mogućnostima za radnu i obrazovnu migraciju. Preduzeća koja obrazuju ili zapošljavaju izbeglice trebalo bi da dobijaju podsticaje.
EVROPA
Žele da znatno ojačaju ulogu Evropskog parlamenta. Građani drugih članica EU trebalo bi ubuduće da učestvuju i na pokrajinskim izborima u Nemačkoj. Ekološki i klimatski preobražaj EU ima šansu uz pomoć javnih investicija.
ODBRANA I SAVEZI
U nekim tačkama, zagovaraju potpuno drugačiju politiku od CDU. Smatraju da bi Nemačka trebalo da se oslobodi atomskog oružja, a odbacuju cilj NATO od dva odsto BDP i "Severni tok 2".
 

Foto Arhiva

SPOLjNA TRGOVINA

Imaju nameru da trgovinu jače orijentišu na zaštitu klime i održivost. Podsticaje treba da dobijaju grane privrede koje više vode računa o zaštiti životne sredine. Na nivou EU, potrebna je odluka o zabrani uvoza agrarnih proizvoda, nastalih uz ilegalno krčenje šume, ili kršenje ljudskih prava.
KLIMA
Žele da učine Nemačku klimatski neutralnom već do 2030. Ministarstvo za zaštitu životne sredine ubuduće treba da ima pravo veta i zaustavi svaki zakon koji nije u skladu s Pariskim sporazumom o klimi iz 2015. Emisiju ugljen-dioksida žele da učine znatno skupljom preko evropskog sistema za trgovinu sertifikatima o emisijama štetnih gasova.

* * * * * * * *

ALTERNATIVA ZA NEMAČKU (AFD)

MIGRACIJE

AfD najviše kritikuje useljavanje. Ta stranka želi da pravo na azil ponovo reguliše na nacionalnom, a ne na nivou EU, i da osigura državne međe od ilegalnog prelaska. Azil treba da dobiju samo oni za koje Bundestag kaže da im je potrebna zaštita i čija je "kulturna pozadina" spojiva s "nemačkim vrednosnim i društvenim poretkom".
EVROPA
I kod evropske politike AfD ide radikalno drukčijim putem. Nemačka treba da napusti EU, "koja je, poslednjih godina, znatno napredovala prema transformaciji u
superdržavu s planskom privredom". Evro je, kao jedinstvena valuta, doživeo neuspeh.
 

Foto Arhiva

ODBRANA I SAVEZI

AfD bi se mnogo više približila Rusiji i smanjila napetost s Moskvom, uprkos aneksiji ukrajinskog poluostrva Krim. Zahteva za Nemačku stalno mesto u Savetu bezbednosti UN. NATO treba da bude čisto odbrambeni savez, a nemačka vojska, Bundesver, mogla bi da bude angažovana samo u članicama NATO. AfD odbacuje strane misije nemačke vojske, recimo, u Avganistanu ili Maliju.


SPOLjNA TRGOVINA
U trgovinskoj politici teži prisnijim odnosima s Rusijom i Kinom. Zalaže se za "Severni tok 2" i želi da ukine sankcije protiv Rusije. U programu piše: "Sa 'Novim putem svile' Kina je pokrenula projekat veka", u kom Nemačka treba ofanzivnije da učestvuje.

Foto AP

KLIMA

Alternativa za Nemačku (AfD) načelno sumnja da je čovek odgovoran za klimatske promene. Ta stranka želi da otkaže Pariski sporazum o zaštiti klime. Struju i dalje treba proizvoditi iz kamenog i mrkog uglja, a treba da rade i atomske elektrane.

Foto Bernd von Jutrczenka/dpa via

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!