RUSKI DIPLOMATA U SAVETU BEZBEDNOSTI UN: Avganistan se nalazi pred ekonomskim krahom

Novosti onlajn

10. 09. 2021. u 08:29

POSLEDNjI događaji u Avganistanu pokazali su da avganistanski narod ne pristaje da mu se nameće politika spolja, on sam treba da reši svoju sudbinu, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja.

РУСКИ ДИПЛОМАТА У САВЕТУ БЕЗБЕДНОСТИ УН: Авганистан се налази пред економским крахом

Foto: Tanjug AP

- Događaji pokazuju da avganistansko društvo ne prihvata spoljnu upravu. Samo sami Avganistanci mogu da reše sudbinu svoje zemlje - rekao je on na sednici SB UN po avganistanskom pitanju.

Diplomata je naglasio da se sve odluke moraju donositi „na inkluzivnoj osnovi, uzimajući u obzir interese svih slojeva društva, svih njegovih etničkih grupa, naravno, uz osiguranje prava žena i poštovanje osnovnih ljudskih prava“.

Nebenzja je podsetio da je pokret „Taliban“ (organizacija zabranjena u Rusiji) formirao novu vladu. Stalni predstavnik je izrazio nadu da će novi mehanizmi vlasti „biti sveobuhvatni i da će odražavati interese celog avganistanskog naroda sa njegovim etničkim i političkim snagama“.

Prema rečima ruskog diplomate „Avganistan se nalazi na ivici ekonomskog kolapsa“. Dalje pogoršanje socijalno-ekonomske i humanitarne situacije „neizbežno će izazvati destabilizaciju, veću humanitarnu krizu i kao posledicu toga pogoršanje migrantske krize u regionu i celom svetu“.

On je izrazio nadu da će Kabul uskoro dobiti pristup zamrznutoj imovini Avganistana.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

DOSIJE: Rat Jermenije i Azerbejdžana - vizuelna rekonstrukcija događaja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RUSIJA DOBRODOŠLA ALI BEZ ŠEFA KREMLJA: Francuzi pozvali Moskvu da učestvuje u obeležavanju 80 godina iskrcavanja u Normandiji