"OSEĆALA SAM SE GROZNO": Pogledajte kako pod talibanima izgleda nastava na fakultetima (FOTO)

Novosti online

06. 09. 2021. u 22:18

STUDENTKINjE i studenti su se po prvi put otkako su talibani preuzeli vlast u Avganistanu vratili na nastavu. Kako javlja Rojters, na nekim fakultetima studentkinje i studenti odvojeni su paravanima koji se nalaze na sredini učionice.

ОСЕЋАЛА САМ СЕ ГРОЗНО: Погледајте како под талибанима изгледа настава на факултетима (ФОТО)

Foto: Printskrin/Tviter/wojciechce

Kad su talibani od 1996.do 2001. godine vladali Avganistanom, devojčicama je bilo zabranjeno da se školuju, a ženama da studiraju i rade.

Sada, kada su zbog povlačenja zapadnih snaga munjevito osvojili celu zemlju, međunarodna zajednica od talibana traži da poštuju ženska prava. 

Iako talibani od preuzimanja vlasti tvrde da će poštovati prava žena, pri čemu naglašavaju da to mora biti u skladu sa šerijatskim pravom, i dalje je nejasno kako će to izgledati u praksi.

Profesori i studenti na univerzitetima u tri najveća avganistanska grada - Kabulu, Kandaharu i Heratu - rekli su za Rojters da talibani odvajaju studentkinje, odnosno da ih podučavaju odvojeno ili im je zabranjen pristup delovima fakulteta.

- Postavljanje paravana između nas i studenata nije prihvatljivo - rekla je za Rojters Anjila, 21-godišnja studentkinja koja se vratila na predavanja na Univerzitetu u Kabulu i zatekla učionice podeljene na pola.

- Osećala sam se grozno kad sam došla na nastavu... polako se vraćamo u vreme od pre 20 godina - dodala je.

BONUS VIDEO - UZNEMIRUJUĆ VIDEO: Talibani snimili kako likvidiraju šefa policije

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)