LEGIONAR IZVEO PUČ? Oružani sukob u Gvineji, nejasno da li je došlo do promene u državnom vrhu

I. S.

07. 09. 2021. u 07:11

GVINEJA se juče našla u nekoj vrsti informativnog vakuuma.

ЛЕГИОНАР ИЗВЕО ПУЧ? Оружани сукоб у Гвинеји, нејасно да ли је дошло до промене у државном врху

Foto Tanjug/AP

Dok jedni tvrde da je žestoka, višečasovna razmena vatre u blizini predsedničke palate u Konakriju okončana dolaskom vojne hunte na vlast, Ministarstvo odbrane ističe da je pokušaj pobune ugušen.

- Predsednička straža, podržana odbrambenim i bezbednosnim snagama, obuzdala je pretnju i odbila napad - navodi se u saopštenju i dodaje da se bezbednosnim operacijama nastavlja uspostavljanje reda i mira.

Drugi izvori, međutim, tvrde da je predsednik države Alfu Kondea uhapšen, ali da nije povređen, a omogućen mu je pristup lekarima i zagarantovana bezbednost. Nekoliko izvora je navelo da iza nemira stoji elitna jedinica nacionalne vojske koju vodi bivši francuski legionar Mamadi Dumbuja.

Foto Tanjug/AP

UN, Afrička unija i SAD osudile su državni udar koji je izvela vojska u Gvineji i zatražile hitno oslobađanje predsednika Kondea.

Vojnici koji su izveli pobunu u glavnom gradu Gvineje izjavili su, u kratkom obraćanju na državnoj televiziji, da su poništili Ustav i raspustili vladu u toj zapadnoafričkoj državi. Neimenovani vojnik, ogrnut državnom zastavom Gvineje i okružen još osmoricom naoružanih vojnika, rekao je, u prenosu, da planiraju formiranje prelazne vlade, a da će kasnije izneti druge detalje.

Regionalni guverneri zamenjeni su, navodno, vojnim komandantima, a odlazeći ministri i šefovi institucija pozvani su juče ujutru u parlament.

Foto: Tviter

Predsednik Gvineje Alfu Kondea

Trzavice oko preuzimanja vlasti u Gvineji, zemlji sa najvećim svetskim rezervama boksita, povećale su cene aluminijuma zbog straha od njegove nestašice na tržištu.

Uprkos policijskom času, koji je trajao tokom noći, sedište predsedničke garde Kondea je opljačkano. Neki ljudi su viđeni kako odatle beže noseći u rukama vreće pirinča, konzerve ulja, klima-uređaje i dušeke.

Saobraćaj u zemlji je obnovljen, a neke prodavnice su ponovo otvorene oko glavnog okruga Kalum u Konakriju, koji je u nedelju tokom celog dana bio poprište pucnjave, dok su se specijalne snage borile sa vojnicima lojalnim Kondeu.

 

GRANICE OTVORENE

ZVANIČNICIMA gvinejske vlade zabranjen je izlazak iz zemlje, rekao je juče pukovnik Mamadi Dumbuja. Dodao je da će svi morati da vrate svoja službena vozila i potvrdio da su kopnene i vazdušne granice ponovo otvorene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)