NOVA PRAVILA ZA STUDENTKINJE: Talibani objavili kodeks oblačenja na fakultetima

Novosti online

05. 09. 2021. u 18:01

AVGANISTANSKE studentkinje moraće da oblače crne abaje (haljine) s nikabom koji im prekriva lice, a nastavu će pohađati u učionicama namenjenim samo devojkama u skladu s uredbom koju je izdao novi talibanski režim uoči ponovnog otvaranja privatnih fakulteta u zemlji.

НОВА ПРАВИЛА ЗА СТУДЕНТКИЊЕ: Талибани објавили кодекс облачења на факултетима

Foto:Tanjug/AP Photo

Studentkinje koje pohađaju nastavu  moraju da naspuste predavanja pet minuta pre muških kolegai sačekaju u čekaonici da dok oni ne napuste svoja predavanja, stoji u uredbi objavljenoj juče.

Fakultet će morati da pronađe profesorke koje će da podučavaju studentkinje ili starije muške profesore, čija su moralna načela proverena, stoji dalje u uredbi.

Kada su talibani na vlast došli prvi put, između 1996. i 2001. godine, studiranje je bilo zabranjeno gotovo svim devojkama. Bilo je obvezno nošenje burke, koja je u potpunosti prekrivala glavu, lice i telo, a mrežicom su bile prekrivene ženine oči.

Abaja, koju će morati nositi studentkinje privatnih fakulteta široka je i dugačka haljina koja prekriva telo. Nikab prekriva lice, a oči ostavlja otkrivenima.

Međunarodna zajednica najnestrpljivije je iščekivala reakciju talibana kada su u pitanju prava žena. Stanovnicima Avganistana je, kao i međunarodnoj zajednici još uvek u živom sećanju brutalnost islamističkog pokreta koji od svog povratka na vlast nastoji pokazati umerenije lice.

Kada su u pitanju odvojena predavanja za devojke i za mladiće, "biće komplikovano da se to u praksi realizuje".

- Naime, mi nemamo ni dovoljno profesorki niti dovoljno predavaonica da bismo razdvojili devojke od mladića - kaže AFP-u jedan fakultetski profesor koji je hteo da ostane anoniman. Ipak dodaje da je "činjenica da devojkama dopuštaju pohađanje nastave i odlazak na predavanja na fakultet sama po sebi prilično značajna i pozitivna".

Prije povratka talibana na vlast avganistanske su mogle pohađati nastavu u mešovitim razredima i prisustvovati predavanjima koja su vodili profesori.

(Jutarnji list)

BONUS VIDEO: BEBU PREBACUJU PREKO ŽIČANE OGRADE: Snimak nastao na aerodromu u Kabulu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

LJUDI NEISTINE DOŽIVLJAVAJU KAO STVARNOST Nemci kritikuju Šolca: Ume li on da razgovara?