NEMAČKA BI EVROPSKU VOJSKU: EU da formira vojnu jedinicu za hitno reagovanje od 20.000 ljudi

Tanjug

03. 09. 2021. u 00:49

NEMAČKA je danas, na sastanku ministara odbrane EU u Sloveniji, pozvala Evropsku uniju da formira koaliciju unutar evropskog bloka, koja bi brzo mogla da pošalje vojnu jedinicu za hitno reagovanje u kriznim situacijama.

НЕМАЧКА БИ ЕВРОПСКУ ВОЈСКУ: ЕУ да формира војну јединицу за хитно реаговање од 20.000 људи

Foto: Tanjug/AP

Pokušaji EU da stvori tim za hitno reagovanje zaustavljani su pre više od deset godina, iako je plan napravljen 2007, kada je stvorena jedinica od 1.500 vojnika koja nikada nije korišćena zbog nesuglasica oko finansiranja i različitih spoljnopolitičkih stanovišta, preneo je Rojters.

Međutim, dodaje britanska novinska agencija, povlačenje američkih snaga iz Avganistana sada je ponovo pokrenulo ovo pitanje.

-Ponekad događaji katalizuju istoriju, stvaraju prekretnicu, i ja mislim da je Avganistan jedan od takvih slučajeva - rekao je šef diplomatije EU Žozep Borelj u Sloveniji, dodajući da se nada konkretnom planu u oktobru ili novembru.

Nemački vojnici / Foto EPA

Borelj je pozvao EU da stvori odred za brzo razmeštanje "snaga za prvi ulazak", koji bi bio sastavljen od 5.000 vojnika, čime bi se smanjila zavisnost EU od SAD.

Upitan da prokomentariše poziv Nemačke, portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs je rekao da je "jača, sposobnija Evropa u obostranom interesu" i da Vašington snažno podržava pojačanu kooperaciju između EU i NATO saveza, koji predvodi SAD.

Ministar odbrane Slovenije Matej Tonin je rekao da bi odred za hitne reakcije mogao da uključi od 5.000 do 20.000 ljudi, ali da njihovo raspoređivanje zavisi od udružene, javne odluke 27 zemalja EU.

-Ukoliko pričamo o evropskim vojnim snagama, problem je konsenzus, pa te trupe skoro nikada nisu aktivirane. Možda je rešenje da izmislimo mehanizam gde će biti dovoljna prosta većina za aktivaciju, kao i da omogućimo da mogu da (u akciju) idu oni koji to žele - rekao je Tonin.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)