IZRAELCI LJUTI NA BAJDENA: Nezadovoljni otvaranjem konzulata u Jerusalimu za Palestince

D. D. S.

01. 09. 2021. u 17:29

Ponovno otvaranje američkog konzulata za Palestince u Jerusalimu koje je najavio američki predsednik Džozef Bajden "loša je ideja" koja će poslati pogrešnu poruku Palestincima i međunarodnoj zajednici, smatra izraelski ministar spoljnih poslova Jair Lapid. Izrael je ljut zbog Bajdenovog poteza koji je u suprotnosti sa odlukom prethodnog šefa Bele kuće Donalda Trampa.

ИЗРАЕЛЦИ ЉУТИ НА БАЈДЕНА: Незадовољни отварањем конзулата у Јерусалиму за Палестинце

Foto: EPA

Generalni konzulat SAD u Jerusalimu, koji je od sredine 1990-ih služio kao faktička ambasada za Palestince, zatvoren je u martu 2019. godine, jer je Tramp tvrdio da mu je misija nevažna posle preseljenja Ambasada SAD u Izraelu u Jerusalim. Za taj grad i Izrael i Palestina tvrde da je njihova prestonica.

Ali, Bajden, pristalica rešenja dve države za izraelsko-palestinski sukob, jasno je najavio izmenjenu strategiju u odnosu na Trampa i ponovno otvaranje jerusalimskog konzulata u novembru.

Navodno je to pitanje ponovo pokrenuto tokom prošlonedeljne posete izraelskog premijera Naftalija Beneta Vašingtonu, pri čemu je Bajden jasno stavio do znanja njegov plan za vraćanje misije. - Mislimo da je to loša ideja i rekli smo Americi da mislimo da je to loša ideja - rekao je Lapid i dodao da će takav potez Vašingtona "poslati pogrešnu poruku, ne samo regionu, ne samo Palestincima, već i drugim zemljama".

Prema izraelskom ministru inostranih poslova, taj potez bi takođe mogao da "destabilizuje" i "delikatnu" strukturu vlade jevrejske države.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

OSUĐENA NA 50 GODINA ZBOG BIZARNOG ZLOČINA: Ubila trudnicu, pa joj ukrala bebu iz stomaka (VIDEO)