VREMENSKE NEPODGODE UBILE DVA MILIONA LJUDI: Opsežni izveštaj UN o posledicama ekstremne klime

D. D. S.

01. 09. 2021. u 16:46

Broj prirodnih katastrofa izazvanih ekstremnim vremenskim prilikama povećao se pet puta u posljednjih 50 godina, što je dovelo do smrti više od dva miliona ljudi i prouzrokovalo štetu od 3,64 biliona dolara. Kako je objavila meteorološka agencija UN, tokom proteklih pola veka, vremenske nepogode, kao što su toplotni talasi, oluje, poplave i suša, dogodile su se negde na Zemlji svaki dan. Od toga je stradalo dnevno bar 115 ljudi, uz materijalne gubitke od 202 miliona dolara, precizira Svetska meteorološka organizacija (VMO).

ВРЕМЕНСКЕ НЕПОДГОДЕ УБИЛЕ ДВА МИЛИОНА ЉУДИ: Опсежни извештај УН о последицама екстремне климе

Novosti

U najopsežnijem pregledu mortaliteta i ekonomskih gubitaka usled vremenskih, vodenih i klimatskih ekstrema, navodi se da je bilo više od 11.000 prijavljenih prirodnih katastrofa širom sveta u periodu od 1970. do 2019. godine, koje su nanele "nešto više od dva miliona smrtnih slučajeva i 3,64 biliona dolara gubitka".

Suše su dovele do 650.000 smrtnih slučajeva tokom tog perioda, praćene olujama (577.232 smrtnih slučajeva), poplavama (58.700 umrlih) i ekstremnim temperaturama (55.736 smrtnih slučajeva). Više od 91 odsto tih smrtnih slučajeva dogodilo se u "zemljama u razvoju", uglavnom u Africi i Aziji.

Što se tiče ekonomskih gubitaka, oluje i poplave su na vrhu ove tragične tabele, sa štetom od 521, 115 milijardi dolara. Najskuplja katastrofa u poslednjih 50 godina bio je uragan Katrina, koji je poharao Nju Orleans 2005. godine i koštao je više od 163 milijarde dolara, navodi se u izveštaju.

- Broj vremenskih, klimatskih i vodenih ekstrema se povećava i postaće sve češći i ozbiljniji u mnogim delovima sveta usled klimatskih promena - upozorio je Petri Talas, generalni sekretar SMO.

Razlog za tako uznemirujuću prognozu je prisustvo dodatne pare u atmosferi, što dovodi do ekstremnih padavina i smrtonosnih poplava, i zagrevanje okeana, što je već uticalo na učestalost i područje najintenzivnijih tropskih oluja, objasnio je.

Ali, poboljšanja u sistemima ranog upozoravanja, dovelo je, ipak, do manje smrtnsoti. Prema podacima VMO, smrtnost od katastrofa smanjila se tri puta u proteklih pola veka, sa 170 dnevno u 1970-im na 40 dnevno u 2010-im. Problem je, međutim, što samo polovina od 193 članice SMO trenutno poseduje sisteme ranog upozoravanja sa više opasnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati