PREOKRET U SNIMKU IZ AVGANISTANA Ovo je prava istina o čoveku koji visi iz helikoptera (VIDEO)

Novosti online

01. 09. 2021. u 12:06

JUČE se društvenim mrežama proširio video-snimak na kome se vidi američki helikopter sa čovekom koji visi sa njega.

ПРЕОКРЕТ У СНИМКУ ИЗ АВГАНИСТАНА Ово је права истина о човеку који виси из хеликоптера (ВИДЕО)

Foto: Tviter printskrin/Holbornlolz

Na snimcima koji su se proširili tada nije bilo sasvim jasno da li je čovek vezan konopcem ili obešen, da li je živ ili mrtav.

Mnogi protivnici američkog predsednika Džoa Bajdena, uključujući američkog republikanskog senatora Teda Kruza, tvrdili su na društvenim mrežama da su talibani koristili američki helikopter kako bi obesili tog čoveka.

- Ova zastrašujuća slika prikazuje avganistansku katastrofu Džoa Bajdena: Talibani vešaju čoveka iz američkog helikoptera Blek Houk. Tragično. Nezamislivo - napisao je Kruz, retvitujući ovaj snimak.

- Ovo je apsolutno sranje, videti talibane kako sada lete američkim helikopterima Blek Houk, kako vešaju ljude za vrat! To se američkom predsedniku nikada neće oprostiti! - prokomentarisao je britanski veteran ratova u Iraku i Avganistanu i osvajač medalje Gvozdenog krsta, Trevor Kolt, sa snimcima ekrana na kojima se zaista čini da je nepoznata osoba obešena sa helikoptera.

Ali pokazalo se da to nije istina.

Snimak je stvaran, ali ne prikazuje obešenu osobu

Naime, pokazalo se da je snimak stvaran (iako nije sasvim jasno kada je snimljen), ali ne prikazuje osobu koja je obešena o helikopter, već osobu koja visi sa helikoptera u pojasu za penjanje. Konkretno, kasnije objavljene fotografije prikazuju osobu koja maše ljudima okupljenim na zemlji, što jasno dokazuje da je osoba živa.

Snimke je prvi objavio Taliban Tajms, koji se predstavlja kao zvanična veb-stranica Islamskog emirata Avganistan, kako su talibani nazvali Avganistan nakon što su ga osvojili.

Bilal Sarvari, slobodni avganistanski novinar, objavio je na Tviteru da se na snimku vidi helikopter kojim upravlja pilot kojeg navodno poznaje. Kako Bilal tvrdi, taj avganistanski pilot je obučavan u Sjedinjenim Američkim Državama i Ujedinjenim Arapskim Emiratim,a sam mu je potvrdio da je upravo on upravljao helikopterom, te da je čovek koji "visi" talibanski borac koji je pokušao da raširi talibansku zastavu, ali na kraju nije uspeo.

(Indeks.hr)

BONUS VIDEO:

UZNEMIRUJUĆ VIDEO:Talibani snimili kako likvidiraju šefa policije

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!