SRAMNO OBRAĆANJE BAJDENA POSLE DEBAKLA U AVGANISTANU: Povlačenje američke vojske "neverovatno uspešna misija"

Novosti online

31. 08. 2021. u 22:24

PREDSEDNIK Amerike Džozef Bajden nazvao je povlačenje američkih snaga iz Avganistana „neverovatno uspešnom misijom“.

СРАМНО ОБРАЋАЊЕ БАЈДЕНА ПОСЛЕ ДЕБАКЛА У АВГАНИСТАНУ: Повлачење америчке војске невероватно успешна мисија

Foto: Tanjug AP

- Sinoć su u Kabulu Sjedinjene Države okončale 20-godišnji rat u Avganistanu - najduži rat u američkoj istoriji. Završili smo najveću u istoriji operaciju vazdušne evakuacije… Neverovatan uspeh ove misije ostvaren je zahvaljujući izuzetnim sposobnostima, umeću, hrabrosti, predanosti američkih vojnika, diplomata i saradnika obaveštajnih službi - rekao je Bajden u televizijskom obraćanju povodom završetka povlačenja iz Avganistana.

Američki predsednik je rekao da su svi oni nedeljama rizikovali svoje živote evakuišući iz Avganistana Amerikance i državljane drugih država.

On je priznao da je pogrešno procenio da će preko 300.000 vojnika avganistanske vojske uspeti da se izbori sa talibanima (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) dok Amerikanci ne završe povlačenje.

- U aprilu sam doneo odluku da se završi ovaj rat… Procena je bila da će preko 300.000 vladinih snaga koje smo mi obučili i opremali poslednjih decenija biti jaki u građanskom ratu s talibanima. Ta pretpostavka da će avganistanska vlada uspeti da se odupre do završetka povlačenja bila je pogrešna - rekao je Bajden.

Dodao je da je 13 američkih vojnika poginulo a 20 ranjeno tokom evakuacije.

- Njih 20 je ranjeno tokom te misije,a 13 heroja je dalo živote. Operacija povlačenja nije bila ratna misija već milosrdna - rekao je američki predsednik.

Podsetimo, Amerika je juče objavila da je završila povlačenje iz Avganistana.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: SNIMAK KOJI GLEDA CEO SVET: Ovako talibani slave pobedu u Avganistanu

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

SRUŠIO SE RUSKI STRATEŠKI BOMBARDER: Pao nakon borbenog zadatka u Ukrajini, oglasilo se i ministarstvo