TERORISTI CILJAJU VAKCINALNE PUNKTOVE: Švajcarski bezbednjaci o pretnji od džihadističkog napada

D. D. S.

30. 08. 2021. u 12:00

ŠVAJCARSKI dnevnik "NZZ am zontag" obratio se Federalnoj obaveštajnoj službi (FIS) pitanjem kako bi talibansko preuzimanje Avganistana moglo uticati na bezbednost u ovoj centralnoevropskoj zemlji, ali je njihov odgovor ukazao na sasvim drugačiju pretnju.

ТЕРОРИСТИ ЦИЉАЈУ ВАКЦИНАЛНЕ ПУНКТОВЕ: Швајцарски безбедњаци о претњи од џихадистичког напада

Foto: EPA

Švajcarski centri za vakcinaciju visoko su na listi potencijalnih terorističkih ciljeva, tvrdi tajna služba te zemlje.

Povratak talibana na vlast ne menja suštinski bezbednosnu situaciju u Švajcarskoj, saopštila je FIS. Umesto toga, glavna opasnost dolazi od džihadista koji bi mogli pokušati da napadnu infrastrukturu i mesta gdje je velika gužva - konkretno, centre za vakcinaciju.

- Meta napada mogu biti i centri za vakcinaciju protiv kovida-19, kao i transport vakcina i proizvođači vakcina - rekao je portparol agencije.

Prema FIS, centri za vakcinaciju bili bi idealne mete za teroriste jer bi napad "pogodio velike gomile i izazvao intenzivnu medijsku pokrivenost". FIS je pojasnio, međutim, da nema podataka koji ukazuju na to da se takav napad planirao.

Prošlog decembra, švajcarska vojska je zadužena za upravljanje logistikom za nacionalni program vakcinacije. Bezbednosne mere predostrožnosti već su na snazi u nekim delovima zemlje.  Do sada je oko 57 odsto odraslih Švajcaraca primilo najmanje jednu dozu vakcine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije