ERDOGAN PRIZNAJE TALIBANE? Ne povlači diplomatska predstavništva kako bi zaštitio interese u toj zemlji

D. D. S.

30. 08. 2021. u 12:07

DOK druge članice NATO povlače diplomatska predstavništva u Avganistanu, Turska planira da zadrži svoje prisustvo kako bi zaštitila trgovinske i političke interese Ankare u zemlji.

ЕРДОГАН ПРИЗНАЈЕ ТАЛИБАНЕ? Не повлачи дипломатска представништва како би заштитио интересе у тој земљи

Foto: Depositphotos/Printscreen

Glavno diplomatsko osoblje iz Ankare, uključujući ambasadora u Avganistanu, ostalo je u zemlji. A Turska se, navodno se približava sporazumu o priznavanju avganistanske talibanske vlade i upravljanju aerodromom u Kabulu u partnerstvu s Katarom, otvarajući put islamističkoj grupi za privlačenje strane pomoći i investicija. Sporazum čeka odobrenje turskog predsednika Recepa Taiiipa Erdogana i biće finaliziran posle sutrašnjeg završetka izlaska Vašingtona, izvestilo Bliskoistočno oko (MEE).

- Kako možemo dati sigurnost talibanima? Kako bismo objasnili svetu da su preuzeli bezbednost i da je tamo još jedno krvoproliće? Ovo nije lak posao - konstatovao je Erdogan.

U izvještaju MEE navodi se da će Turska osigurati sigurnost preko privatnog izvođača, u čijem sastavu će raditi bivši turski vojnici i policija. Turske specijalne snage delovale bi u civilu kako bi zaštitile građane zemlje unutar perimetra aerodroma. Zauzvrat, Ankara bi priznala talibane kao legitimnu avganistansku vladu. Talibani će navodno, kako prenosi "Raša tudej", morati da postignu poseban sporazum sa grupom sa sedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima kojoj je prošle godine avganistanska vlada, uz podršku Zapada, dala ugovor o upravljanju aerodromom.

Turska je proteklih nekoliko godina pružala bezbednost vojnom delu aerodroma u Kabulu i pregovarala o dogovoru sa SAD o nastavku tog posla ranije tog leta, pre nego što su talibani zauzeli avganistanske snage bezbednosti i povratili kontrolu nad zemljom čak i pre nego što je Vašington mogao da dovrši svoju povlačenje, rekao je MEE. Erdogan se ranije ovog meseca u telefonskom razgovoru s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom dogovorio da ojača koordinaciju između Ankare i Moskve po pitanjima Avganistana kako bi pomogao u jačanju stabilnosti u zemlji.

Dvojica lidera takođe su se složili da "koordiniraju odnose koje treba razviti sa vladom koja će biti uspostavljena u Avganistanu", navodi Erdoganova kancelarija. Stabilizacija situacije u Avganistanu mogla bi pomoći u sprečavanju masovnog priliva izbeglica u Tursku, koji je primio gotovo četiri miliona ljudi raseljenih u sirijskom građanskom ratu. Priznanje Turske pružilo bi talibanima veći legitimitet u međunarodnoj zajednici, kao i potencijalnog posrednika na Zapadu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!