POČELA ZAVRŠNA FAZA EVAKUACIJE IZ AVGANISTANA: Ostalo još 4.000 američkih vojnika

Tanjug

29. 08. 2021. u 07:52

AMERIČKE snage su u završnoj fazi evakuacije iz Kabula, a nešto više od 1.000 civila na aerodromu čeka da se ukraca pre povlačenja vojnika, rekao je danas jedan zapadni bezbednosni zvaničnik u glavnom gradu Avganistana.

ПОЧЕЛА ЗАВРШНА ФАЗА ЕВАКУАЦИЈЕ ИЗ АВГАНИСТАНА: Остало још 4.000 америчких војника

Foto: Tanjug/AP Photo

Zvaničnik, koji je tražio da ne bude identifikovan, rekao je Rojtersu da je vreme za kraj operacije još uvek nije precizirano,a američki predsednik Džozef Bajden saopštio je da će se pridržavati ranije dogovorenog roka,što je utorak, za povlačenje svih trupa iz Avganistana.

Američki zvaničnik rekao je Rojtersu u subotu da je na aerodromu ostalo manje od 4.000 vojnika, u odnosu na 5.800 koliko ih je bilo na vrhuncu misije evakuacije, a SAD i i njihovi saveznici izvezli su iz Avganistana u poslednje dve nedelje oko 113.500 ljudi.

Zvaničnik talibana rekao je danas za Rojters da su spremni da preuzmu kontrolu nad aerodromom, a juče je bilo primetno manje ljudi za evakuaciju, dok Vašington priprema završteka svoje misije.

- Čekamo konačan odgovor Amerikanaca da preuzmemo potpunu kontrolu nad aerodromom u Kabulu, jer obe strane imaju za cilj hitnu primopredaju - rekao je zvaničnik pod uslovom da ostane anoniman.

SAD su potvrdile u petak da su ubile dva militanta, pripadnika Islamske države, koji su preuzeli odgovornost za smrtonosni napad u Kabulu, a Bela kuća je saopštila da će narednih nekoliko dana verovatno biti najopasniji i da se očekuju novi napadi.

Talibani, koji se suočavaju sa gubitkom milijardi dolara pomoći zemlji, apelovali su na SAD i druge zapadne drže da održe diplomatske odnose nakon povlačenja, a Britanija je poručila da bi to moglo da se dogodi isključivo pod uslovom da talibani dozvole bezbedan izlazak za one koji žele da odu iz zemlje i da poštuju ljudska prava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije