OVO JE VOĐA TALIBANA: Niko ne zna gde je i šta radi Haibatulah Akundžada

Đ. S.

28. 08. 2021. u 17:00

OTKAKO su preuzeli vlast u Avganistanu 15. avgusta, više talibanskih vođa istupilo je u Kabulu u javnost. Ali jedan od njih i dalje je u potpunoj tajnosti - njihov vrhovni zapovednik Haibatulah Akundžada.

ОВО ЈЕ ВОЂА ТАЛИБАНА: Нико не зна где је и шта ради Хаибатулах Акунџада

Foto: Tviter printskrin/bashirgwakh

Čovek specijalizovan za pravna i verska pitanja izašao je iz anonimnosti u maju 2016. godine, kako bi preuzeo čelništvo tog islamističkog pokreta, koji je u to vreme bio pogođen unutrašnjim previranjima.

Imenovan je nekoliko dana nakon smrti prethodnika Mansoura, ubijenog u napadu dronom u Pakistanu. Odmah mu je glavni cilj bio ponovno ujedinjenje talibana.

Oni su se našli u žestokoj borbi za vlast nakon Mansourove smrti i otkrića da je godinama skrivana smrti utemeljitelja, mule Omara.

Objavljena samo jedna njegova fotografija

Malo se zna o svakodnevnoj ulozi Haibatulaha Akundžade, čija se komunikacija svodi na retke godišnje poruke prilikom islamskih praznika. Neki smatraju da je njegova uloga više simbolična nego operativna.

Talibani su objavili samo jednu njegovu fotografiju. Ne pojavljuje se u javnosti i ne zna se gde se nalazi.

Kao sin teologa, rođen u Kandaharu, kolevci talibana na jugu Avganistana, ovaj obrazovani muškarac i ranije imao veliki uticaj na talibane - vodio je njihov pravosudni sistem.

Portparol talibana: "Videćete uskoro"

Otkad su preuzeli vlast pre dve nedelje, 20 godina nakon što ih je s vlasti skinula koalicija pod vođstvom SAD-a, talibani ćute o njegovim aktivnostima i nedavnim putovanjima.

- Videćete uskoro - rekao je ove nedelje novinarima njihov portparol, Zabihulah Mudžahid.

Talibani oduvek imaju naviku da svog šefa drže u senci. Utemeljitelj mula Omar vodio je život pustinjaka i retko je odlazio u Kabul u vreme kad je pokret bio na vlasti, 90-ih godina.

Međutim, njegova reč bila je zakon i nijedan od njegovih naslednika nije doživeo toliko poštovanje unutar pokreta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju