MRAČNO PREDVIĐANJE: "Ekonomist" najavio veliki rat u svetu zbog kraha američke dominacije

Novosti online

26. 08. 2021. u 22:20

U SVETU je moguć veliki rat zbog kraha američke dominacije, napisao je Nil Ferguson članku za britanski list „Ekonomist“.

МРАЧНО ПРЕДВИЂАЊЕ: Економист најавио велики рат у свету због краха америчке доминације

Foto: Depositphotos

On je primetio da SAD idu putem Velike Britanije: pravi analogiju između sadašnjih Sjedinjenih Američkih Država i Britanske imperije posle Prvog svetskog rata.

Državni dug SAD se može uporediti sa britanskim između dva svetska rata. Još jedan sličan detalj: SAD, kao i Britanija, sprovode politiku mira.

- Ideja da se današnja Amerika suočava sa sličnim pretnjama i to ne samo od Kine, nego i Rusije, Irana i Severne Koreje, može izgledati kao fantazija - podvukao je Ferguson.

Pred Amerikom su problemi pada ekonomske proizvodnje. 

Kina je sustiže i već je ekonomski razvijenija država nego što je to bio SSSR pre 100 godina. Pored toga, Amerikanci više ne vole imperiju, to važi i za desničare koji sanjaju o eri nakon oslobađanja SAD od Engleza, kao i za levičare. Amerika nema kolonije kao što je imala Velika Britanija, ali je američka vojska razbacana po celom svetu - ima baze u 150 zemalja.

Autor članka ne isključuje da će doći do globalnog rata SAD sa Kinom zbog Tajvana. Moguće je da će se Vašington ponašati na isti način na koji se ponašala Velika Britanija svojevremeno tokom Suecke krize.

- U slučaju da američko odvraćanje doživi neuspeh i Kina se odluči za iznenadni napad, onda će se Amerika naći pred mučnim izborom: ili da prihvati dugotrajni i teški rat, kao Velika Britanija 1914. godine i 1939. godine, ili da popusti, kao što je to bio slučaj tokom Suecke krize 1956. godine - primetio je Ferguson.

(rs.sputniknews.com)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)