SMANJENJE NEJEDNAKOSTI U KINI: Prosperitet za sve građane ne znači "ubijanje" bogatih

Tanjug

26. 08. 2021. u 12:11

KINESKO zalaganje za "zajednički prosperitet" svih građana, u okviru napora predsednika Si Đinpinga za smanjenje nejednakosti u drugoj najvećoj ekonomiji sveta, ne znači "ubijanje" bogatih da bi se pomoglo siromašnima, izjavio je danas Han Vensju, zvaničnik vladajuće Komunističke partije.

СМАЊЕЊЕ НЕЈЕДНАКОСТИ У КИНИ: Просперитет за све грађане не значи убијање богатих

Foto: AP

Istovremeno, Kina mora da se "čuva da ne upadne u zamku socijalne države", rekao je Han, član centralne komisije za finansijska i ekonomska pitanja, na brifingu za novinare u Pekingu, prenosi Rojters.

Oni koji se "prvi obogate", kaže, trebalo bi da pomažu siromašnijima, ali je potrebno i da se podstiče trudbeništvo.

- Ne smemo da čekamo pomoć, da se oslanjamo na pomoć drugih ili da molimo za pomoć. Ne smemo da podržavamo nerad - naglasio je Han.

Na sastanku kojim je predsedavao predsednik Si ranije ovog meseca, rečeno je da će Kina štititi legalne prihode, ali i "racionalno prilagođavati one preterano visoke" ohrabrivanjem poslovnih grupacija i firme sa visokim prihodom da daju veće doprinose društvu.

Dobrotvorna davanja će se podsticati poreskom politikom i ona mogu poboljšati "strukturu distribucije", rekao je Han, ističući da donacije "nisu obaveza".

Do promene politike dolazi u jeku pooštravanja kontrole i mera za suzbijanje nezakonitih aktivnosti velikih preduzeća, posebno kineskih tehnoloških giganata.

Investitori smatraju da se u Kini trenutno dešavaju velike promene, jer vlada agresivno sprovodi reformu s ciljem da smanji pritisak na troškove života na račun preduzeća.

Nedavne mere korigovanja i regulisanja rada internet platformi fokusirane su na nepravilnosti i nezakonita ponašanja i "apsolutno" nisu usmerene na privatna preduzeća ili strane kompanije, naglasio je Han, navodi Rojters.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna