PUTOVANJE BRZINOM OD 1.000 KILOMETARA NA ČAS: Novi snimak "Virdžin Hajperlupa" - budućnost ili samo pusti snovi?

Novosti online

25. 08. 2021. u 22:50

KOMPANIJA Virdžin Hajperlup, koja se bavi novim vidom brzog trasnporta, objavila je snimak koji prikazuje planove sistema za koji tvrde da će omogućiti ljudima da putuju brzinama od 1.078 kilometara na čas.

ПУТОВАЊЕ БРЗИНОМ ОД 1.000 КИЛОМЕТАРА НА ЧАС: Нови снимак Вирџин Хајперлупа - будућност или само пусти снови?

Foto: Jutjub/Richard Branson

Kompanija tvrdi da će sistem "postaviti nove standarde za putovanje u 21. veku" i omogućiti ljudima da putuju između gradova u roku od nekoliko minuta, piše CNN.

Dizajn hajperlupa podrazumeva niz putničkih kapsula unutar cevi u kojima se održava skoro vakuumsko okruženje, vidi se na snimku.

Eliminisanjem aerodinamičkog otpora, kapsule na baterije mogu dostići brzine do 1.078 km/h uz malu potrošnju energije, navodi kompanija.

Umesto da budu fizički povezane poput vagona, kapsule će putovati u konvojima, što znači da mogu krenuti na različita odredišta, objašnjeno je iz Virdžin Hajperlupa.

Te kapsule se mogu odvojiti od konvoja na isti način kao automobil koji napušta autoput na isključenju, a sistem će moći da preveze "desetine hiljada putnika na sat, po smeru", navodi se u videu.

Uprkos popularnosti ovakvih projekata, hajperlupovi (hiper petlje) ostaju nedokazana tehnologija.

Kompanija je završila svoj prvi test sa putnicima u novembru prošle godine. Prethodno je obavljeno više od 400 testova, navodi se u saopštenju kompanije.

Tokom testova, kapsula je na stazi za probe dostizala samo 100 km/h, saopštila je kompanija. Iz Virdžin Hajperlupa su rekli da je staza duga samo 500 metara, zbog čega je ograničena brzina kojom se kapsule mogu kretati.

Virdžin Hajperlup nije jedina kompanija koja razvija ovakve vidove transporta. Tesla i izvršni direktor Spejs Eksa Ilon Mask najavili su svoju brzu petlju 2013. godine.

Virdžin Hajperlup je osnovan kao Hajperlup Tehnolodžiz 2014. godine. Milijarder Ričard Brenson se pridružio upravnom odboru 2017. godine, i tada je ime kompanije promenjeno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba