U KIJEVU DRUGA POLITIČKA LIGA: Forum "Krimska platforma" u Ukrajini bez lidera najmoćnijih zemalja sveta

B. Vlahović - dopisnik iz Moskve

23. 08. 2021. u 23:05

NA međunarodnom forumu "Krimska platforma", koji je danas održan u Kijevu, sa namerom da se svetu ponovo saopšti da je Krim i dalje deo Ukrajine, nije bilo nijednog lidera vodećih zemalja sveta, onih iz velike sedmorke.

У КИЈЕВУ ДРУГА ПОЛИТИЧКА ЛИГА: Форум Кримска платформа у Украјини без лидера најмоћнијих земаља света

Foto AP

Iz SAD i Nemačke prisustvovali su ministri energetike. Čak ni turski predsednik Erdogan nije došao u Kijev, već ministar spoljnih poslova, a umesto predsednika Češke i Švajcarske došli su predsednici parlamenata.

Ogorčeni predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski kazao je da se evropske zemlje plaše Rusije pa zbog toga nisu došle mnogi njihovi predsednici na "Krimsku platformu", iako su svi bili pozvani. Organizatori tvrde da su skupu prisustvovali predstavnici 46 zemalja, na kraju su im se pridružili i oni iz Albanije i Islanda.

Predsednici su došli iz Poljske, Estonije, Litvanije, Letonije, Moldavije, Slovenije, Mađarske i Finske. Hrvatsku je predstavljao premijer Plenković, a Severnu Makedoniju i Crnu Goru ministri spoljnih poslova.

Iako su vlasti u Kijevu u nedelju uručili najviše državno odlikovanje nemačkoj kancelarki Angeli Merkel, nisu mogle da je nagovore da prisustvuje ovom forumu. Ona se "branila" da njeno odsustvo sa skupa nije rezultat namere da ugodi Rusiji.Merkelova je podsetila da Nemačka i dalje smatra da je Krim ukrajinska teritorija.

Predsednik Zelenski je otvoreno kazao da Ukrajina sama ne može da vrati Krim i da joj je za to potrebna pomoć međunarodne zajednice. On je obećao da će učiniti sve što može da vrati poluostrvo koje je pre sedam godina anektirala Rusija.

- Za taj cilj ćemo koristiti sva moguća politička, pravna i pre svega diplomatska sredstva - rekao je on.

Vladimir Zelenski, Foto AP

Domaćini su pozvali učesnike skupa da se nastavi uvođenje sankcija Rusiji. Govoreći o militarizaciji Krima, Zelenski je ovih dana više puta ponovio da se to poluostrvo, crnomorski biser, pretvorilo u "nosač aviona", u "vojnu bazu" i "uporište iz kojeg Rusija jača svoj uticaj na crnomorski region s obzirom na to da je utrostručila svoje vojno prisustvo na Krimu".

U Rusiji forumu "Krimska platforma" ne pridaju značaj jer velika većina ruskih političara smatra da je pitanje povratka Krima matici zauvek rešeno. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov osudio je ovaj samit i ocenio da je reč o "antiruskom događaju".

"SPECIFIČNO ZNANjE" HRVATSKE

HRVATSKA Ukrajini nudi iskustvo mirne reintegracije okupiranih područja i pomoć u razminiranju, rekao je u Kijevu premijer Andrej Plenković. Hrvatska ima specifična znanja s kojima može pomoći Ukrajini da mirno reintegriše okupirana područja, rekao je hrvatski premijer.

- Naše iskustvo mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja jedna je od najuspešnijih operacija Ujedinjenih nacija, a naročito na teritoriji Evrope - rekao je Plenković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)