NAJTUŽNIJA PRIČA KRALJEVSKE PORODICE: Život rođaka kraljice Elizabete bio je tragedija - Porodica ga se odrekla, umro veoma mlad! (FOTO)

Novosti online

21. 08. 2021. u 17:52

BRITANSKA kraljevska porodica ima iza sebe gotovo 1.000 godina istorije i preživela je ratove, skandale, pa i abdikaciju.

НАЈТУЖНИЈА ПРИЧА КРАЉЕВСКЕ ПОРОДИЦЕ: Живот рођака краљице Елизабете био је трагедија - Породица га се одрекла, умро веома млад! (ФОТО)

Foto: Tviter printskrin/KimMacthomas/Tanjug AP

Iako neki članovi porodice nikada neće biti zaboravljeni, drugi zaslužuju da se o njima više govori.

Kralj Džordž V i kraljica Meri imali su šestoro dece, uključujući kralja Edvarda VIII, kralja Džordža VI i princa Džordža, vojvodu od kenta.

Njihovog najmlađeg sina, princa Džona javnost zove i "Zaboravljenim sinom kuće Vindzor" jer je njegov život bio veoma kratak i tužan.

Princ Džon Čarls Frensis rođen je 12. jula 1905. godine na imanju Sandringem u Norfoku, a porodica mu je nadenula nadimak "Džoni", piše "Maj London".

U vreme njegovog rođenja, roditelji su mu bili princ i princeza od Velsa, a deda kralj Edvard VII. On je takođe bio praunuk kraljice Viktorije.

Bio je poznat po svom nestašnom ponašanju, a zabeleženo je da je njegov otac rekao američkom predsedniku Teodoru Ruzveltu da su "sva njegova deca poslušna, osim Džona".

Do svog četvrtog rođendana 1909. godine, Džon je postao "bolno spor". Iste godine doživeo je prvi epileptični napad. Takođe je počeo da pokazuje znake onoga za šta stručnjaci sada veruju da je težak oblik autizma.

Iako se princ Džon redovno pojavljivao u javnosti do svoje 11. godine, porodica je bila zabrinuta zbog njegovog lošeg ponašanja - toliko da nije prisustvovao krunisanju roditelja 1911. godine.

Tokom Prvog svetskog rata, Džon je slabije viđao svoje roditelje jer su često odsustvovali zbog službenih dužnosti.

Džon je polako počeo da nestaje iz javnosti i nijedan njegov službeni portret nije naručen nakon 1913. godine.

Prinčevi epileptični napadi postali su sve češći, a 1916. godine poslat je da živi sa svojom guvernantom na usamljenu seosku kuću na imanju Sandringem.

Lekari su upozorili porodicu da verovatno neće doživeti punoletstvo.

Džon je proveo Božić 1918. godine sa porodicom, ali je uveče vraćen u seosku kućicu.

Njegova odana guvernanta rekla je:

- Nismo se usudili da mu dozvolimo da bude sa braćom i sestrom, jer ih to jako uznemirava, a napadi postaju jaki i česti.

Princ Džon je 18. januara 1919. godine preminuo u snu nakon teškog napada, a imao je samo 13 godina. Sahranjen je u crkvi Svete Marije Magdalene u Norfoku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RASTUĆE PRETNJE SA BLISKOG ISTOKA: Razgovori iza zatvorenih vrata sa neviđenim merama bezbednosti, napetost zbog eskalacije