UKRAJINI PRETI AVGANISTANSKI SCENARIO? Bivši ministar spoljnih poslova upozorava - Samo sa Amerikom možemo zaustaviti Rusiju

Novosti online

20. 08. 2021. u 08:00

BIVŠI ministar spoljnih poslova Ukrajine Pavel Klimkin je izjavio da Kijev može da zaustavi Rusiju samo pomoću Sjedinjenih Američkih Država.

УКРАЈИНИ ПРЕТИ АВГАНИСТАНСКИ СЦЕНАРИО? Бивши министар спољних послова упозорава - Само са Америком можемо зауставити Русију

Foto: AP Photo/Sergei Grits

- Borba za Ukrajinu kao deo Zapada za sada nije dobijena. Zaključak je jednostavan: neuspeh u borbi za „novi Avganistan“ može dovesti do ograničenja borbe za nove demokratije, posebno za novu Ukrajinu. Nama je zajednički uspeh sa SAD neophodan, jer samo sa njima možemo zaustaviti Rusiju - napisao je Klimkin.

Analizirajući situaciju na Srednjem Istoku, političar je izjavio da su SAD mogle delimično da reše zadatke u borbi sa „Al kaidom" (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji), ali nisu uspeli, jer su izgubili „borbu za novi Avganistan“. On navodi da je Ukrajina, navodno, već „pobedila u borbi protiv Rusije", mada ne definitivno, „zaustavivši" Moskvu. Kijev još nije uspeo u težnji da zemlja postane deo Zapada, priznaje bivši ministar spoljnih poslova Ukrajine.

On je opomenuo ukrajinske političare zbog pokušaja da „dobiju bilo šta“ od Amerike koristeći „poteškoće“ Vašingtona zbog situacije u Avganistanu.

Podsetimo, situacija u Avganistanu pogoršala se poslednjih nedelja nakon što je počela ofanziva talibana na velike gradove. Talibani (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) su u 15. avgusta preuzeli kontrolu nad svim graničnim prelazima. Tokom dana militanti su ušli u Kabul i preuzeli kontrolu nad predsedničkom palatom. Istovremeno, avganistanski predsednik Ašraf Gani napustio je zemlju kako bi, prema njegovim rečima, „sprečio krvoproliće“.

(rs.sputniknews.com)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna