JOŠ 13 KILOMETARA ZA "SEVERNI TOK 2": Kontroverzni gasovod na korak do završetka

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

19. 08. 2021. u 20:51

NEMAČKA agencija Dojče vele saopštila je na svom sajtu na engleskom jeziku kako će gradnja "Severnog toka 2" biti završena do 23. avgusta.

ЈОШ 13 КИЛОМЕТАРА ЗА СЕВЕРНИ ТОК 2: Контроверзни гасовод  на корак до завршетка

Arhiva

U Kijevu su bili ozlojeđeni jer tog dana oni slave 30-godišnjicu nezavisnosti pa im ta informacija kvari slavlje. Tu vest preneli su mnogi ukrajinski mediji ali je kasnije nemačka agencija povukla vest i prepravila je napisavši da će taj gasovod biti "uskoro završen".

Tuski brod za postavljanje cevovoda "Fortuna" se 18. avgusta nalazio pola milje do ekonomske morske zone Nemačke. Do obale u nemačkim vodama ostalo je 13,9 kilometara. "Fortuna" se dnevno "kreće" od 700 do 1.100 metara. Drugi cevovod po tome može biti položen do 12. septembra, ali kompanija koja vodi projekt postavljanja drugog cevovoda ne želi da kaže tačan dan završetka. Prvi cevovod "Severnog toka 2" je postavljen u junu ove godine.

Kad gasovod bude potpuno gotov počeće njegovo testiranje pa se očekuje da će on početi da radi u oktobru, najkasnije u novembru.

Nemačka kancelarka Angela Merkel će za vreme oproštajne posete Moskvi u petak razgovarati sa Putinom i oko produženja ugovora "Gasproma" za tranzit kroz Ukrajinu. Sadašnji ugovor ističe 2024. godine. U Moskvi se slažu da i dalje koriste ukrajinski gasovod ali koje će se količine plavog goriva transportovati - zavisi od potreba Zapadne Evrope.

Merkelova će boraviti u Kijevu 22. avgusta, a tema će biti ista i tokom razgovara sa predsednikom Zelenskim. U Ukrajini su ljuti na nemačku kancelarku i kažu da je ona mislila samo o interesima svoje zemlje, insistirajući na "Severnom toku 2". A činjenica je da su Nemci zainteresovani da ovaj gasovod što pre proradi jer su skladišta gasa poluprazna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

STRANI PLAĆENICI ZA KOMANDAMA UKRAJINSKIH F-16? Rusi uništavaju aerodrome na kojima bi mogli biti bazirani američki lovci (VIDEO)