AMERIKANCI POBESNELI ZBOG BAJDENOVOG ODGOVORA: Evo šta je rekao o Avganistancima koji su ispali iz aviona (VIDEO)

Novosti online

19. 08. 2021. u 15:40

PREDSEDNIK SAD DŽo Bajden ljutito je danas branio odluku o povlačenju iz Avganistana, rekavši da je haos neizbežan, a potom se iznervirao na pitanje o izbeglicama koje su ispale iz aviona.

АМЕРИКАНЦИ ПОБЕСНЕЛИ ЗБОГ БАЈДЕНОВОГ ОДГОВОРА: Ево шта је рекао о Авганистанцима који су испали из авиона (ВИДЕО)

Foto: AP Photo/Susan Walsh/Hindustan Times

- To je bilo još pre četiri dana, pre pet dana - rekao je Bajden, iako su fotografije ljudi koji padaju iz aviona objavljene tek u ponedeljak.

Bajden je više od nedelju dana izbegavao da odgovara na pitanja novinara o Avganistanu, a jedan od prvih novinara koji je predsednika SAD pitao o tome je DŽordž Stefanopulos sa ABC NJuza.

- Šta ste pomislili kada ste prvi put videli te slike - upitao je Stefanopulos.

- Ono što sam mislio je da moramo da kontrolišemo ovo. Moramo brže reagovati i preuzeti kontrolu nad aerodromom. I jesmo - rekao je Bajden.

Stefanopulos je pitao da li je evakuacija mogla biti bolje izvedena.

- Ne, mislim da to nije moglo da se reši drugačije. Ako pogledamo unazad, ideja da postoji način da se izađe iz haosa, ne znam kako se to desilo - rekao je Bajden, pa dodao:

- Jedna od stvari koje nismo mogli da znamo je da li bi talibani sprečavali ljude da izađu iz zemlje, i na koji način bi to uradili - istakao je predsednik SAD.

On je kazao da talibani sarađuju sa američkim snagama, i puštaju državljane SAD da napuste zemlju, ali da imaju problema sa Avganistancima koji su sarađivali sa zapadnom koalicijom.

Bajdenov rejting je na najnižoj tački ove nedelje, pokazalo je istraživanje Rojtersa i Ipsosa.

Podsetimo, situacija u Avganistanu pogoršala se poslednjih nedelja nakon što je počela ofanziva talibana na velike gradove.

Talibani su u nedelju preuzeli kontrolu nad svim graničnim prelazima. Tokom dana militanti su ušli u Kabul i preuzeli kontrolu nad predsedničkom palatom. Istovremeno, avganistanski predsednik Ašraf Gani napustio je zemlju kako bi, prema njegovim rečima, "sprečio krvoproliće".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)