TALIBANI ZAPLENILI AMERIČKU BIOMETRIJSKU OPREMU! Dokopali se podataka o saradnicima SAD, odmazda je gotovo sigurna (VIDEO)

Novosti online

18. 08. 2021. u 20:09

TALIBANI su navodno zaplenili američku vojnu biometrijsku opremu koja sadrži podatke, poput otisaka prstiju i skeniranih dužica očiju, Avganistanaca saradnika zapadne koalicije, piše američki portal "Intersept".

ТАЛИБАНИ ЗАПЛЕНИЛИ АМЕРИЧКУ БИОМЕТРИЈСКУ ОПРЕМУ! Докопали се података о сарадницима САД, одмазда је готово сигурна (ВИДЕО)

Foto: AP Photo/Rahmat Gul/Jutjub/dvidshub

To je za "Intersept", koji se uglavnom bavi istraživačkim novinarstvom u sferi bezbednosti, rekao neimenovani zvaničnik američke Združene komande za specijalne operacije (JSOC).

Talibani su navodno uspeli da zaplene Ručnu opremu za otkrivanje identiteta (HIIDE) tokom napada prošle nedelje.

Ti prenosni uređaji se mogu koristiti za pristup velikim vojnim bazama podataka koje sadrže poverljive informacije, ali je još uvek nepoznato koliko su ugrožene biometrijske baze podataka avganistanskog stanovništva.

Osim korišćenja tih podataka za otkrivanje pobunjenika, Pentagon je navodno želeo da koristi te uređaje i za prikupljanje ličnih podataka čak 80 odsto avganistanske populacije, navodno radi suzbijanja terorizma i kriminala.

Međunarodni komitet procenjuje da je više od 300.000 Avganistanaca sarađivalo sa američkom misijom u prethodne dve decenije.

Neidentifikovani američki oficir je rekao za "Intersept" da talibani nemaju opremu ni znanje da iskoriste te podatke, ali je upozorio da pakistanska obaveštajna agencija ISI, koja prema upućenim posmatračima kontroliše talibane, ima sve što je potrebno za "očitavanje".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)