KAKO SE SUDBINA POIGRALA SA NJIM: Ovako je Gani likovao zbog povlačenja Rusa pre 30 godina - "Pad marioneta je blizu" (FOTO)

Novosti online

16. 08. 2021. u 22:46

KORISNICI društvenih mreža "iskopali" su članak koji je za "Los Anđeles Tajms" pre trideset godina napisao dojučerašnji predsednik Avganistana Ašraf Gani, u kome je likovao nad brzim padom avganistanske vlade nakon povlačenja sovjetske vojske iz te zemlje 1989. godine.

КАКО СЕ СУДБИНА ПОИГРАЛА СА ЊИМ: Овако је Гани ликовао због повлачења Руса пре 30 година - Пад марионета је близу (ФОТО)

Foto: AP Photo/Rahmat Gul, File/Tviter/@samhusseini

- Sovjeti su napustili Avganistan, što znači da je slom opkoljenog marionetskog režima u Kabulu samo pitanje vremena - pisao je Gani u uvodnom delu tog članka.

Ipak, avganistanska socijalistička vlada i sve službe koje su obučavali Sovjeti, uspešno su se odupirali mudžahedinima čitave tri godine.

Sudbina se na čudan način poigrala sa Ganijem, pa je juče morao da pobegne pred talibanima koji su zauzeli Kabul za samo nekoliko sati.

On je iz grada pokušao da iznese ogromne količine novca, navodno oko 5 miliona dolara, koji su mu oduzeti na aerodromu. Prvo je leteo ka Tadžikistanu, ali su vlasti te zemlje odbile da mu daju azil, nakon čega je otišao u Oman.

Gani je postao predsednik Avganistana u septembru 2014. Uprkos ogromnim sredstvima koja je Pentagon uloženio u obuku avganistanske vojske, vlada u Kabulu nije mogla da izdrži ofanzivu talibana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!