DUBOKO KAJANJE ZBOG ŽRTAVA: Godišnjica predaje Japana u Drugom svetskom ratu

Tanjug

15. 08. 2021. u 19:25

NA 76. godišnjicu predaje Japana u Drugom svetskom ratu, car Naruhito izrazio je u nedelju duboko kajanje zbog učešća zemlje u tom ratu i ratnih stradanja, dok je premijer Jušihido Suga istakao da Japan nikada više neće voditi ratove.

ДУБОКО КАЈАЊЕ ЗБОГ ЖРТАВА: Годишњица предаје Јапана у Другом светском рату

Foto AP

- Osvrćući se na dug period mira po završetku Drugog svetskog rata, razmišljajući o našoj prošlosti i uz snažno osećanja dubokog kajanja, iskreno se nadam da se ratna razaranja više nikada neće ponoviti - rekao je japanski car na memorijalnoj ceremoniji u čast žrtava rata.

Premijer Suga obećao je da Japan više nikada neće voditi ratove.

- Od kraja Drugog svetskog rata, Japan je dosledno koračao kao zemlja koja ceni mir. Nikada više ne smemo ponoviti ratna razaranja i ostaćemo privrženi ovom uverenju - rekao je Suga na memorijalnoj ceremoniji u Tokiju.

Ranije tokom dana, članovi Suginog kabineta posetili su svetilište Jasukuni, što će verovatno izazvati nezadovoljstvo u obe Koreje i u Kini jer se to mesto smatra simbolom japanske okupacije tih zemalja u 20. veku.

Jasukuni je hram posvećen svim Japancima poginulim u ratovima vođenim od 19. veka, među kojima je i 14 pripadnika carske vojske koji su osuđeni kao ratni zločinci tzv. A-kategorije. Japan je okupirao današnje dve Koreje i vladao u periodu od 1910. do 1945. godine, dok Kinezi i danas oštro negoduju zbog japanske invazije i brutalne okupacije delova Kine u periodu od 1931. do 1945. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!