UKRAJINCI VEŽBALI ZAUZIMANJE KRIMA I DONBASA: Vojska i NATO saveznici se spremaju za rat protiv Rusije

Branko Vlahović - Stalni dopisnik iz Moskve

13. 08. 2021. u 18:03

NA pet vojnih poligona širom Ukrajine danas se završavaju manevri čiji je cilj, kažu najviši rukovodioci u Kijevu, da pripremi zemlju protiv eventualne agresije Rusije.

УКРАЈИНЦИ ВЕЖБАЛИ ЗАУЗИМАЊЕ КРИМА И ДОНБАСА: Војска и НАТО савезници се спремају за рат против Русије

Foto: EPA

Pored vojske učestvovala je i policija i pripadnici Ministarstva za vanredne situacije.

U Kijevu tvrde da je to bio i odgovor na rusko-beloruske strateške vežbe ,,Zapad 2021,,. Ministar odbrane Ukrajine Andrej Taran je izjavio da Ukrajina mora biti spremna da se brani od ruske agresije. Znatno konkretniji je bio Sergej Nikiforov portparol predsednika Zelenskog koji je objasnio da vežbe imaju zadatak da se pripreme jedinice za ,,povratak privremeno okupiranih teritorija Donbasa i Krima,,. Zbog toga se po rečima Nikiforoma vojska priprema na kopnu, moru i vazduhu.

Foto: Ministarstvo odbrane Ukrajine

Ukirajinski mediji su pisali da će američki specijalci mesec dana vežbati sa ukrajinskim kolegama desantiranje gupa u pozadini protivnika i evakuaciju ranjenih. Upravo specijalne jedinice bi trebale biti udarna snaga ukrajinske armije u povratku Donbasa i Krima.

­Donbasom odjekuje pucnjava

Tekst potpisa

Na Crnom moru se već održavaju međunarodni manevri ,,Dajv-2021” u kojima učestvuju pored ukrajinskih vojno-pomorskih snaga i predstavnici Gruzije, Bugarske, Azerbejdžana, Rumunije i SAD. U Vinicku oblast su dva vojna transportera dovezla američke specijalce.

Na poligonu Široki Lan u Nikolajevskoj oblasti kao i na ostrvu Zmejnom u Crnom moru predsednik Zelenski je gledao kako se domaći PVO suprostavlja nepirjateljskom napadu iz vazduha. Ukrajinci su na toj vežbi koristili i bespilotne letilice ,,Bajraktar TB2,, koje su kupili od Turaka. Na toj vežbi ukrajinske oklopne jedinice su oslobodile više naseljenih punktova koji su do tada bili ,,okupirani,,.

RUSKI ODGVOR

Ruski general Jurij Netkašov kaže da se to ukrajinska vojska priprema za neki od scenarija kojim bi mogla pokušati da zauzme onaj deo teritorija u Donbasu koji sada nije pod kontrolom Kijeva.

U isto vreme na jugu Rusije takođe vežbaju snage za brze intervencije Južnog vojnog okruga kao i Crnomorska flota i Kaspijska flotila. Vežbe Crnomorske flote će trajati do 15 septembra.

Foto: Tanjug/AP

Što se tiče tvrdnji beloruskih vojnih analiztičara da bi Rusija mogla da napadne Ukrajinu sa severa i sa strane Belorusije u Moskvi i Minsku to negiraju.

Foto: Printscreen/TV Zvezda

Načelnik generalštaba Belorusije Viktor Guljevič izjavio je da rusko-beloruske vežbe ,,Zapad 2021,, imaju čisto odbrambeni karakter. Po scenariju vežbe ruske i beloruske jedinice zajednički treba da se suprostave eventualnom agresoru kao i terorističkim i separatističkim grupama koje imaju podršku iz inostranstva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024