RUSIJA SE OGLASILA NAKON IMENOVANJA IZASLANIKA SAD ZA "SEVERNI TOK 2": Videćemo kako će sve izgledati u praksi

Novosti onlajn

10. 08. 2021. u 13:45

PORTPAROLKA Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova prokomentarisala je imenovanje specijalnog izaslanika SAD za „Severni tok 2“, rekavši da će zvanična Moskva pratiti razvoj događaja.

РУСИЈА СЕ ОГЛАСИЛА НАКОН ИМЕНОВАЊА ИЗАСЛАНИКА САД ЗА СЕВЕРНИ ТОК 2: Видећемо како ће све изгледати у пракси

Foto: EPA

- Mi ćemo donositi odluke u skladu sa koracima koji budu realizovani u praksi. Bilo je mnogo imenovanja, mnogo deklaracija, mnogo namera koje, nažalost, nisu otišle dalje od deklarativnog oblika. Stoga ćemo odluke donositi u skladu sa praktičkim potezima američke stran - objasnila je ona na Jutjub kanalu „Solovjov lajv“.

Prema njenim rečima, Moskva održava kontakte sa Vašingtonom i ruska strana nikada nije zatvarala vrata za dijalog.

- Odgovaramo na neprijateljske postupke Amerike prema našoj zemlji, ali na konstruktivne korake uvek odgovaramo isto tako konstruktivno. Zato ćemo poći od stvarnosti - dodala je Zaharova.

Ranije je portal „Aksios“ saopštio da je američki predsednik Džozef Bajden imenovao svog bivšeg bliskog savetnika i bivšeg specijalnog izaslanika Stejt departmenta za međunarodna energetska pitanja Amosa Hohštajna na poziciju povezanu sa pitanjima gasovoda „Severni tok 2“.

Kako navode izvori portala, imenovanje Hohštajna, koji je ranije kategorički istupao protiv realizacije ovog projekta, označava da će se on „aktivno truditi da dostigne efektivnu strategiju“ za SAD. Pored toga, on će se baviti i odnosima sa Nemačkom.

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.

Protiv izgradnje gasovoda „Severni tok 2“ aktivno se bori Ukrajina, koja se plaši da će izgubiti prihode od tranzita ruskog gasa, kao i brojne evropske zemlje, uključujući Poljsku, Letoniju i Litvaniju, a takođe i Sjedinjene Američke Države, koje žele da prodaju svoj tečni prirodni gas u EU.

(Sputnjik)

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja