SVE JE BLIŽI: Lambda soj stigao u Italiju - zarazniji i otporniji na antitela

Milica Ostojić - Rim

10. 08. 2021. u 12:37

DELTA soj u Italiji dominira sa 95 odsto zaraženih, a stigao je i novi Lambda soj i iako se brojke smatraju još sporadičnim, počinje da zabrinjava, jer je već zabeležen u pet regiona sa do sada identifikovanih 13 slučajeva, zarazniji i otporniji na antitela.

СВЕ ЈЕ БЛИЖИ: Ламбда сој стигао у Италију - заразнији и отпорнији на антитела

Foto: EPA

Lamda soj je prvi put zabeležen u Peruu decembra 2020. godine,a stigao je u 29 zemalja, ponajviše Južne Amerike, ali i u Evropu. U Italiji se javio u regionima Lombardija, Pijemonte, Emilija-Romanja, Lacio i na Siciliju.

Prvo istraživanje je objavio Japan, i ono pokazuje da je „stepen infekcije viši po opasnosti od Delta soja i brže se proširuje“, soj je imenovan po zemlji porekla kao Peruanski i označen sa C.37, a sadrži tri mutacije i dve su posebno opasne po stepenu infektivnosti.

Na pitanje koliko i da li sadašnje vakcine garantuju zaštitu od ovog soja italijanski virolozi odgovoraju „čini se da sadašnje vakcine štite od ovog soja iako dve mutacije u njemu zabrinjavaju“ upozoravajući Italijane da je jedino rešenje masovno i što hitnije vakcinisanje.

Za sada zaraza Delta sojem raste, broj smeštaja u bolnicama takođe, raste broj na intenzivnoj terapiji, 39 više u jednom danu i raširen je apsolutno u svim regionima.

Razlog zabrinutosti zbog „iskrcavanja“ Lambda soja nije bez osnova. Stanovništvo se, posebno mladi između 12 i 19 godina, upozorava na urgentan odziv za vakcinisanje koje se organizuje čak i na punktovima u letovalištima bez zakazivanja.

Do sada je u Italiji vakcinisanih prvom dozom 69 posto a sa obe 64 posto stanovništva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati