SESTRA KIM DŽONG UNA ZAPRETILA: SAD i Južna Koreja suočiće se sa ozbiljnijom bezbednosnom pretnjom

Tanjug

10. 08. 2021. u 08:31

SEVERNOKOREJSKA zvaničnica Kim Jo DŽong, sestra lidera Kim DŽong Una, poručila je danas da će se Južna Koreja i SAD suočiti sa još većim bezbednosnim pretnjama, zbog nastavka godišnjih zajedničkih vojnih vežbi koje počinju ove nedelje.

СЕСТРА КИМ ЏОНГ УНА ЗАПРЕТИЛА:  САД и Јужна Кореја суочиће се са озбиљнијом безбедносном претњом

Foto: Tanjug

- SAD i Južna Koreja suočiće se sa ozbiljnijom bezbednosnom pretnjom, pošto zanemaruju naša ponovljena upozorenja da napreduju ka opasnim ratnim vežbama - poručila je Kim Jo DŽong, prenosi Rojters pozivajući se na severnokorejsku agenciju KCNA.

Ona je naglasila da je vežba nepoželjna, samouništavajuća akcija koja ugrožava severnokorejski narod i podiže tenzije na korejskom poluostrvu.

Optužila je Južnu Koreju za izdajničko ponašanje, jer je započela sa vežbama ubrzo nakon što je telefonska linija između Pjongjanga i Seula ponovo uspostavljena u pokušaju da se ublaže tenzije.

Kim je najavila i da će Severna Koreja pojačati aktivnosti na apsolutnom odvraćanju, uključujući i one na snažnim preventivnim sposobnostima napada, kako bi se suprotstavila sve većoj američkoj vojnoj pretnji.

- Realnost je pokazala da samo praktično odvraćanje, a ne reči, mogu garantovati mir i bezbednost Korejskog poluostrva i da je za nas imperativ da izgradimo silu za snažno suzbijanje spoljnih pretnji - rekla je sestra Kim DŽong Una.

Južna Koreja i SAD, koje u toj zemlji imaju oko 28.500 vojnika, započele su danas preliminarnu vežbu koja je uvod u veću, zakazanu za sledeću nedelju, uprkos upozorenjima Severne Koreje da će one negativno uticati na napredak u poboljšanju međukorejskih odnosa.

Zajedničke vežbe su smanjene poslednjih godina kako bi se olakšali pregovori, čiji je cilj zaustavljanje nuklearnog programa Pjongjanga u zamenu za ublažavanje američkih sankcija, ali su oni propali 2019. godine, i dok i Severna Koreja i SAD poručuju da su otvorene za diplomatiju, obe takođe kažu da je na drugoj strani da preduzme mere.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)