RUSIJA PROTERALA JOŠ JEDNOG ESTONSKOG DIPLOMATU: Zaustavite se ili sledi novi odlučan odgovor!

Novosti online

03. 08. 2021. u 12:41

RUSIJA proteruje jednog od diplomata ambasade Estonije koji u roku od nedelju dana mora napustiti zemlju - saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

РУСИЈА ПРОТЕРАЛА ЈОШ ЈЕДНОГ ЕСТОНСКОГ ДИПЛОМАТУ: Зауставите се или следи нови одлучан одговор!

Foto: Piksabej

- Ambasador Estonije u Rusiji Margus Lajdre pozvan je u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije gde mu je ruska strana izrazila odlučan protest i uručila notu u kojoj se navodi da se na osnovu principa reciprociteta za personu non grata proglašava službenik estonske diplomatske misije u Moskvi, kome se daje rok od nedelju dana da napusti teritoriju Rusije - navodi se u saopštenju zamenika direktora Odeljenja za informacije i štampu MIP Rusije Aleksanda Bikantova.

Istovremeno je sugerisao estonskim partnerima da se zaustave i da ne otežavaju situaciju koju su ionako zakomplikovali do krajnjih granica.

- U suprotnom će uslediti novi odlučan odgovor MIP Rusije. Pritom, sva odgovornost za pogoršanje bilateralnih odnosa u potpunosti će biti na estonskoj strani - ističe se u saopštenju.

Federalna služba bezbednosti Rusije saopštila je da je 6. jula u Sankt Peterburgu uhapšen estonski konzul Mart Late zbog špijunaže. Late je uhvaćen sa poverljivim dokumentima koje mu je predao ruski državljanin. Iz FSB su saopštili da su takve aktivnosti očigledno neprijateljske prema Rusiji. Kasnije je ruski MIP proglasio Estonca za personu non grata i saopštio da diplomata ima 48 časova da napusti zemlju.
Talin je događaj okarakterisao kao „provokaciju FSB-a“. Prema rečima premijerke republike Kaje Kalas „diplomata je obavljao svoj posao u skladu sa svim pravnim aktima“.

(Sputnik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)