PRVI PUT NA SVETU: Ruski raketni sistem prebačen preko reke (VIDEO)

Novosti onlajn

31. 07. 2021. u 15:31

U OKVIRU specijalne vojne vežbe u Vladimirskoj oblasti ruski vojni inženjeri prevezli su bateriju mobilnog raketnog sistema „Jars“ preko dubokog i širokog dela reke Oke.

ПРВИ ПУТ НА СВЕТУ: Руски ракетни систем пребачен преко реке (ВИДЕО)

Foto: Printscreen/TV Zvezda

U obuci je prvi put korišćen jedinstveni trajekt dvostruke širine od 360 tona, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Masa lansera „Jars“ sa raketom iznosi oko 100 tona. Običan trajekt, čak ne ni vojni, takvog giganta ne može da izdrži, pa je za prelazak sastavljen džinovski trajekt veličine parkinga u hipermarketu. Na njemu čak ni ogromni lanser strateških raketnih snaga nije izgledao mnogo velik.

Druga tehnika baterije: vozila za borbeno obezbeđivanje, podrška za borbeno dežurstvo i komanda, prebačena je preko reke preko jedinstvenog plutajućeg mosta.

- Prvi put u svetskoj praksi opremljen je pontonski most dvostruke širine, nosivosti 120 tona. To je omogućilo da se udvostruči protočna sposobnost prelaza i osiguralo mogućnost prolaska vojne i specijalne tehnike u istom pravcu sa talasima do tri stepena - saopštilo je Ministarstvo odbrane.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MUŠKARAC KOJI SE ZAPALIO U KRITIČNOM STANJU: Novi detalji drame u NJujorku