VATRA GUTA I SEVER EVROPE: Finci ovakve požare nisu videli pola veka, više od trista hektara pretvoreno u pepeo

Tanjug

31. 07. 2021. u 00:40

ŠUMSKI požar kakav nije viđen u poslednjih 50 godina poharao je u pet dana više od trista hektara u dolini na severozapadu Finske nakon početka izuzetno vrućeg leta u toj nordijskoj zemlji.

ВАТРА ГУТА И СЕВЕР ЕВРОПЕ: Финци овакве пожаре нису видели пола века, више од триста хектара претворено у пепео

Foto Tanjug/AP

Požar koji je buknuo u ponedeljak oko 25 kilometara južno od luke Kalajoki u Botničkom zalivu oslabio je danas nakon kiše koja je pala na tom području, ali još nije u celosti pod kontorlom, navele su vlasti.

- Još gori, ali vatra se više ne širi izvan ovog sektora površine 300 hektara, dužine osam kilometara. Trebaće nam najmanje nedelju dana, pa i dve i do tri nedelje kako bismo ga potpuno ugasili - rekao je vatrogasni brigadir Jarmo Hapanen.

U gašenju je mobilizovano oko 250 ljudi, među kojima vojnici, četiri helikoptera, ali nije bila potrebna evakuacija na tom slabo naseljenom području, 500 kilometara severno od Helsinkija.

Premda je manji u odnosu na letošnje požare u Sibiru i u Kanadi, ovo je najveći požar u Finskoj od 1971. rekli su stručnjaci.

Uzrok požara nije poznat, no šume su suve, jer su jun i jul bili neuobičajeno topli u Finskoj, gde je u nekim krajevima temperatura bila viša od 30 stepeni Celzijusa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A POSLE ISTORIJSKE KAZNE ZA HRVATSKU: UEFA počela da lovi ustaše!