JERMENI TRAŽE RUSKE TRUPE: Jerevan upozorava da Azerbejdžan nastavlja provokacije u Nagornom Karabahu

Branko Vlahović dopisnik iz Moskve

31. 07. 2021. u 09:44

JERMENSKI premijer Nikola Pašinijan tražiće od rukovodstva Rusije da pošalje vojnike koji bi bili na granici razgraničenja sa Azerbejdžanom.

ЈЕРМЕНИ ТРАЖЕ РУСКЕ ТРУПЕ: Јереван упозорава да Азербејџан наставља провокације у Нагорном Карабаху

Foto AP

Pašinijan je na zasedanju vlade kazao da će razgovarati sa Putinom oko slanja graničara, jer Azerbejdžanci stalno provociraju.

U Jerevanu smatraju da bi dolazak ruskih graničara pomogao da se napravi pravedna demarkacija granice sa Azerbejdžanom. Jermenija će tražiti od Organizacije država kolektivne bezbednosti da pošalje svoje vojnike za monitoring granice.

- Garantujem da nikakvih provokacija sa jermenske strane neće biti. Misija za monitoring bi pomogla da se izbegnu međusobne optužbe o provokacijama na granici - kazao je Pašinijan.

On dodaje da rukovodstvo u Bakuu ignoriše sve predloge koji dolaze iz sveta kako da se pravedno i dugoročno reši problem granice dveju zemalja. Poslednji incident se dogodio 28. jula kada je na granici u Nagornom Karabahu u pucnjavi poginulo troje, a ranjeno četvoro jermenskih vojnika. Azerbejdžan je imao dvoje ranjenih.

Hoće li u Kremlju prihvatiti molbu Pašinijana da Rusija pošalje graničare na jermensko-azerbejdžansku granicu, tek će se videti. Putinov portparol Dmitrij Peskov nije mogao da odgovori na to pitanje, već je samo rekao da postoji kontakt između Putina i Pašinjana, kao i Putina i predsednika Azerbejdžana Hajdara Alijeva.

Očigledno je da je Pašinijan shvatio da bez pomoći Rusije Jermenija ne može da ima stabilni mir sa vojnički i ekonomski superiornijim Azerbejdžanom koji sada "vraća dugove" komšijama koji su u postsovjetskom periodu posle svih čarki izlazili kao pobednici pa je tako bio okupiran i jedan deo teritorije Azerbejdžana na kojem nisu živeli Jermeni.

DOGOVORI Pašinjan i Putin, Foto Arhiva

Jermenija od jeseni predsedava Organizavciji država kolektivne bezbednosti u kojoj su Rusija, Belorusija, Kazahstan, Kirgizija, Tadžikistan i Jermenija. Glavni zadatak ODKB je zaštita teritorijalno-ekonomskog prostranstva članica od agresora. Pašinijan je na sednici vlade u Jerevanu kazao da Azerbejdžan vojnim provokacijama kompromituje ODKB i objasnio da Jermenija ne želi da ODKB uvlači u rat, ali je potrebno da saveznici pošalju posmatračku misiju.

ERDOGAN PORIČE POMOĆ AZERBEJDžANU

PREDSEDNIK Turske Redžep Tajip Erdogan odbacio je optužbe da su sirijski borci, koji imaju podršku Ankare, poslati u Nagorno Karabah da se bore na strani Azerbejdžana protiv jermenskih snaga, prenosi AFP.   Oni imaju pune ruke posla u svojoj zemlji i neće ići u Nagorni Karabah - rekao je Erdogan u Ankari. Francuski predsednik Emanuel Makron je rekao nedavno da su džihadisti iz Sirije poslati u tu oblast.

I LUKAŠENKO PRIZIVA RUSE

RUSKE trupe bi mogle biti raspoređene u Belorusiji u slučaju da se pojave pretnje po savez Rusije i Belorusije, izjavio je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko - Ako je to neophodno za bezbednost saveza Rusije i Belorusije, koji gradimo, i ako je potrebno radi bezbednosti Belorusije i Rusije da rasporedimo sve oružane snage sa svim vrstama naoružanja, biće odmah raspoređene ovde - izjavio je Lukašenko.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri