RUSIJA USPELA, NASA IM ODAJE PRIZNANJE: Prvi ruski modul u poslednjih 11 godina pristao uz MSS

Novosti onlajn

29. 07. 2021. u 22:15

RUSKI višenamenski laboratorijski modul „Nauka“ nakon 14 godina čekanja na Zemlji i osam dana orbitalnog leta pristao uz Međunarodnu svemirsku stanicu (MSS), saopštio je „Roskosmos“.

РУСИЈА УСПЕЛА, НАСА ИМ ОДАЈЕ ПРИЗНАЊЕ: Први руски модул у последњих 11 година пристао уз МСС

Foto: Tanjug/AP

Aparat se automatski spojio sa ruskim modulom Međunarodne svemirske stanice - „Zvezda“.

Kako je saopštio generalni direktor „Roskosmosa“ Dmitrij Rogozin, moglo je da se dogodi da uopšte ne lansiraju modul „Nauka“, jer je pre tri godine predlagano da ga otpišu.

Takođe je dodao da je pristajanje modula na MSS simbol preporoda nove generacije stručnjaka ruske kosmonautike.

- Želeo bih da čestitam našim ruskim partnerima uspešno pristajanje njihovog modula jutros - rekao je zamenik šefa NASA Robert Kabana.

Čestitkama se pridružio i vlasnik kompanije „Spejsk iks“ Ilon Mask.

„Nauka“ je prvi ruski segment koji je u poslednjih 11 godina poslat na MSS. Pre njega je 2010. godine lansiran mali istraživački modul „Rasvet“.

Višenamenski modul „Nauka“ doprineće lagodnijem životu ruskih kosmonauta u ruskom segmentu – biće im na raspolaganju nova kabina, treća u sektoru. Pre toga je jedan od trojice Rusa morao da spava kod američkih kolega. U modulu je takođe postavljen drugi toalet.

Prema podacima „Roskosmosa“, modul „Nauka“ je najteži modul koji je Rusija lansirala. Na MSS je teži jedino japanski „Kibo“ koji se sastoji od dva dela.

Modul „Nauka“ je dopunio funkcionalni teretni blok „Zora“ - službeni modul „Zvezda“, mali istraživački modul „Potraga“ i „Svitanje“.

Na sajtu „Roskosmosa“ objavljen je spisak od 13 eksperimenata koje planiraju da sprovedu na modulu „Nauka“ – za to je predviđeno 16 radnih mesta van modula i 14 unutar njega.

Višenamenski laboratorijski modul „Nauka“ lansiran je na raketi „Proton M“ sa kosmodroma „Bajkonur“ 21. jula.

Rusija planira da 2025. godine prekine rad svog segmenta na MSS i da počne sa pravljenjem nove orbitalne službene stanice.

(SPUTNJIK)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)