ISTRAGA U TOKU: Malta mora da snosi odgovornost za ubistvo novinarke

Tanjug

29. 07. 2021. u 19:09

NEZAVISNA istraga o ubistvu novinarke Dafne Kaurane Galicije (1964-2017) utvrdila je da država Malta "mora da snosi odgovornost" za njenu smrt, javio je danas AP.

ИСТРАГА У ТОКУ: Малта мора да сноси одговорност за убиство новинарке

Foto: Tviter/EPA

Porodica ubijene Galicije je tražila policijsku istragu povodom ubistva novinarke, pod čiji automobil je 16. oktobra podmetnuta bomba.

Istraga je pokazala da ne postoji dokaz da je država imala direktnu ulogu u ubistvu, ali se navodi da država - mora da snosi odgovornost jer je stvorila atmosferu nekažnjivosti, koja kreće od najviših nivoa iz administracije (premijerovog kabineta) i kao hobotnica se širi na ostale delove države, kao što su regulatorna tela i policija, što dovodi do kolapsa vladavine zakona - dodaje američka novinska agencija.

U izveštaju se navodi da država i njeni organi nisu uspeli da prepoznaju realan rizik po Galicijin život, iako joj je prećeno, a država nije ništa preduzela da spreči opasnost.

Poznati lokalni biznismen Jorgen Feneč, koji je povezan sa određenim vladinim zvaničnicima, sumnjiči se da je bio organizator ubistva.

On je negirao da je učestvovao u ubistvu i da je navodno organizovao i finansirao podmetanje bombe.

Tri osobe su optužene da su izvele napad, dve osobe se sumnjiče da su nabavile eksploziv, a jedna da je bila posrednik.

Suđenja su u toku, a jedan od osumnjičenih, posrednik, priznao je svoju ulogu u atentatu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

BRISEL SE IGRA VATROM: Orban - Zapad na korak od slanja vojnika u Ukrajinu