"KNJAZ VLADIMIR" ZVEZDA PARADE: Svečano proslavljena 325. godišnjica ruske ratne mornarice u prisustvu vrhovnog komandanta Vladimira Putina

Branko Vlahović dopisnik iz Moskve

26. 07. 2021. u 08:15

SMOTROM ratnih brodova i podmornica Rusi su juče proslavili 325. godišnjicu ratne mornarice.

КЊАЗ ВЛАДИМИР ЗВЕЗДА ПАРАДЕ: Свечано прослављена 325. годишњица руске ратне морнарице у присуству врховног команданта Владимира Путина

Foto AP

Dan vojno-morske flote, kako se službeno zove taj praznik, proslavljen je u Sankt Peterburgu, Vladivostoku, gde se nalazi Tihookeanska flota, praznik Ratne mornarice obeležila je Severnomorska, Crnomorska, Baltička i Kaspijska flota, kao i ruske pomorske snage u ruskoj bazi Tartusu u Siriji.

Glavnoj paradi u Sankt Peterburgu prisustvovao je ruski predsednik Vladimir Putin, vrhovni komandant ruske vojske. Dva paradna stroja bila su na Nevi i u obližnjem Kronštatu. Putin je, zajedno sa ministrom odbrane Sergejom Šojguom i komandantom mornarice, patrolnim brodom obišao brodove u paradnom stroju i vojnicima čestitao praznik.

Foto Tanjug/AP

Na centralnoj proslavi u Sankt Peterburgu pokazano je više od 50 savremenih brodova, podmornica, patrolnih čamaca raznih klasa. u Kronštatu je paradni stroj činilo 16 brodova, među njima raketna krstarica "Maršal Ustinov", korveta "Gremjašči" i drugi.

Prvi put su na svečanosti vojne flote u Sankt Peterburgu učestvovale tri atomske podmornice, među kojima je bila i nova podmornica  od strateškog značaja "Knjaz Vladimir", kao i atomske podmornice "Vepr" i "Orjol".

Na Nevi je prikazana i najnovija fregata projekta 22350 "Admiral Kasatonov", nenuklearni brod "Kronštat" i drugi brodovi. Ljubitelji starina mogli su da uživaju u kopiji jedrenjaka "Poltava" iz epohe Petra Velikog.

Nebom je proletelo oko 50 aviona i helikoptera morske avijacije. Osim najmoćnijih "migova" i "suhoja", proleteli su i avioni amfibije "Be-200" i "Be-12". Učestvovalo je i više od 4.000 mornara i oficira.

Uveče u 20 sati u Sankt Peterburgu je održana i svečana artiljerijska počasna paljba. Zbog složenih epidemioloških uslova, parada je održana bez prisustva publike.

Moć predsednik Putin pokazuje najmoćniju podmornicu, Foto Kremlin.ru

NEMA POVLAČENjA, NEMA PREDAJE

RUSIJA neprestano i uspešno usavršava oružje mornarice, sposobna je da otkrije bilo kog neprijatelja i ako je potrebno da mu nanese udarac koji ne može da izbegne, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin u Sankt Peterburgu pred početak Glavne pomorske parade povodom Dana mornarice. Naglasio je da danas ruska mornarica ima sve što je potrebno da bi garantovala zaštitu svoje zemlje i nacionalnih interesa, prenosi TASS. Putin je podsetio na propise Petra Velikog, koji su se ogledali u pomorskoj povelji: ne spuštati zastavu broda ni pred kim, ne povlačiti se i ne predavati brod neprijatelju.

GOSTI

KAO gosti su učestvovali i predstavnici Indije, Pakistana i Irana. U Vladivostok su za učešće na praznovanju Dana ruske mornarice doplovile dve vijetnamske fregate.

* * * * * * * *

KAKO JE NATO "IZGUBIO" IRANCE

NAJVEĆI iranski ratni brod "IRINS Makran"(na slici), dug 228 metara, koji smatraju "plutajućom vojnom bazom", a sposoban je da nosi helikoptere, male podmornice i lansirane rakete, primećen je u Baltiku tek u četvrtak kada je Danska mornarica alarmirala NATO. Naime, IRINS je u pratnji razarača "Sahand" krenuo na paradu u Peterburg a NATO planeri su bili ubeđeni da je posle obilaska Rta dobre nade u Južnoj Africi dalje krenuo ka Venecueli.

Foto Arhiva

Ovo brodovlje je fotografisao izviđački avion Kraljevskog danskog vazduhoplovstva kod danskog ostrva Bornholm, južno od Švedske i severoistočno od Nemačke, a "Si-En-En" je nakon toga javio da se "dva iranska broda za koja se nekada činilo da su krenuli ka Venecueli sada nalaze u Baltičkom moru".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a