OKO 100 SLUŽBENIKA CIA OBOLELO OD HAVANA SINDROMA: Postoji verovatnoća da je namerno izazvan

Novosti online

23. 07. 2021. u 10:39

OKO 100 pripadnika američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) i njihovih članova porodica nalazi se među 200 američkih funkcionera koji su oboleli od “Havana sindroma” rekao je šef ove agencije Vilijam Barns. On se pozvao na misterioznu bolest koja uključuje migrene i vrtoglavicu.

ОКО 100 СЛУЖБЕНИКА ЦИА ОБОЛЕЛО ОД ХАВАНА СИНДРОМА: Постоји вероватноћа да је намерно изазван

Foto: Depositphotos

Barns je rekao za Nacionalni javni radio (NPR) da je pojačao napore Agencije kako bi utvrdili uzrok simptoma. Također skratili su vreme čekanja zaposlenih u CIA na prijem u bolnicu sa osam na dve nedelje.

Mislim da je duboka obaveza bilo kog vođe da brine o svom narodu i ja sam odlučan to da učinim, rekao je Barns za NPR u prvom intervjuu od kada je postao direktor CIA u martu, prenosi Rojters.

Ranije je američki NJujorker saopštio da je od januara ove godine više od 20 zvaničnika američke diplomatije u austrijskoj prestonici prijavilo simptome slične "Havana sindromu".

Slučajevi tog stanja zabeleženi su i u drugim delovima sveta, ali američki zvaničnici kažu da su brojke u Beču veće nego u bilo kom drugom gradu osim u Havani.

Sindrom je prvi put zabeležen na Kubi 2016. i 2017. godine kada su se američke i kanadske diplomate žalile na niz simptoma koji se kreću od vrtoglavice, gubitka ravnoteže, gubitka sluha i anksioznosti do nečega što su opisali kao "kognitivnu maglu".

SAD su optužile Kubu za izvođenje "soničnih napada", što je Havana oštro demantovala, a incident je doveo do povećanih tenzija između dve zemlje.

Barns je rekao da je panel američke Nacionalne akademije nauke u decembru pronašao da je teorija vazduha “usmerene energije” mogući uzrok “Havana sindroma”.

Postoji “vrlo velika mogućnost” da je sindrom namerno uzrokovan i da bi Rusija mogla biti odgovorna, rekao je Barns i dodao da će konačne zaključke dati kada završi istraga. Moskva negira umešanost.

(Kurir)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

LJUBAV KOJA TRAJE SKORO DVE DECENIJE: Lepa supruga glumca Nenada Okanovića (FOTO)