BEZ "KORONA PROPUSNICE" - ZATVOR: U Francuskoj počele da se primenjuju najstrože mere za suzbijanje pandemije kovida u celoj Evropi

G. ČVOROVIĆ-Od stalnog dopisnika Pariz

21. 07. 2021. u 23:09

REDOVI ispred bazena, muzeja i bioskopa od srede su nova realnost u kovid-svakodnevici Francuza, posle stupanja na snagu prve faze uvođenja sanitarne propusnice.

БЕЗ КОРОНА ПРОПУСНИЦЕ - ЗАТВОР: У Француској почеле да се примењују најстроже мере за сузбијање пандемије ковида у целој Европи

Foto AP

Dve vakcine, negativan test star najviše 72 sata ili potvrda o preležanoj bolesti ne starija od šest meseci, potrebni su za ulazak u pozorište, sale za konferencije i koncertne, sportske dvorane i bogomolje.

Uz iščitavanje "kju-ar" koda mora da se pokaže i lična karta. Neki objekti su opusteli, jer svi još nisu pribavili potvrde. A sve će postati još strože od 1. avgusta, kada na red dođu i tržni centri, restorani, kafići, autobusi, vozovi, avioni. Bez vakcine, praktično, neće moći da se vodi normalan život.

Prvih nedelju dana uvođenja sanitarne propusnice biće pedagoškog karaktera, a onda će krenuti da pljušte kazne. Globa za pojedince iznosi 1.500 evra, a za firme 7.500. Treći prekršaj zaredom povlači kaznu i do 9.000 evra i godinu dana zatvora za pojedince, a do 45.000 evra i godinu iza rešetaka za odgovorne u firmama koje puste da uđe nekoga s neispravnom propusnicom.

Za to vreme, delta soj je postao dominantan u zemlji. To je rezultiralo značajnim povećanjem broja novozaraženih, pa je u sredu u Jelisejskoj palati održan novi Savet odbrane, posvećen ovoj temi. Premijer Kasteks se posle toga obratio javnosti, saopštivši između ostalog da četvrti talas dobija na snazi.

Prema njegovim rečima, zaraza se povećala za 140 odsto u odnosu na prethodnu sedmicu.

Među 18.000 inficiranih dan ranije, 96 odsto je bilo onih koji se nisu vakcinisali.

Što se tiče sanintarne propusnice, Kasteks je naglasio da se ona neće primenjivati u obrazovnom sistemu, ali je istovremeno rekao da će adolescenti od 12 do 17 godina moći da se cepe i u školama. Najmlađima je odobren i period do kraja septembra da se vakcinišu, pre nego što i za njih počne da važi sanitarni dokument.

Novi cilj vlasti je da se u zemlji sa 67 miliona stanovnika do kraja avgusta bar jednom dozom cepi 50 miliona. Do srede je u Francuskoj prvu dozu vakcine primilo 38 miliona ljudi, što je oko 56 odsto ukupne populacije, a drugu 31 milion, odnosno oko 46 odsto.

"UZDRŽITE SE i OD RAZGOVORA!"

NOVI Južni Vels bori se sa najtežim talasom kovida ove godine, a šefica zdravstva te najnaseljenije australijske države, Keri Čant, savetovala je sugrađanima da ne pričaju jedni sa drugima kako bi se sprečilo širenje virusa!? Pošto je u utorak potvrđeno 78 novih slučajeva zaraženih koronom i jedan smrtni ishod, Čantova je izjavila da bi Australijanci trebalo da se uzdrže od razgovora, čak i ako nose maske i ako su vakcinisani. "Iako je konverzacija u ljudskoj prirodi, nažalost, sada nije vreme za to", rekla je ona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024